Zastonj prenos podatkov nezakonit

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Brezplačen prenos podatkov, ki ga je Telekom ponujal uporabnikom storitve Deezer in Simobil uporabnikom Hangar mape, ni skladen z zakonom.
Oglej si celoten članek

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je ugotovila, da gre za kršitev nevtralnost interneta in operaterjema naložilo, da v 60 dneh začneta ves promet ne glede na storitev, v zvezi s katero je nastal, upoštevata v okviru zakupljene količine podatkov, ki jo ima uporabnik. 

Uporabniki na slabšem, ampak velik korak za internet

"Uporabniki omenjenih aplikacij bodo morali v prihodnosti paziti na količine prenosa podatkov, ko ju bodo želeli uporabljati v mobilnih omrežjih. Ali so, torej, zato na slabšem? Morda se v danem trenutku zdi, da res, a dolgoročno je Akosova odločitev zelo pomembna za prihodnost interneta v Sloveniji. Potrošnikom bo namreč le na ta način omogočen enakopraven dostop do vseh aplikacij in ostale vsebine, ki je na voljo v internetu, ne glede na njen izvor,“ so se na odločitev odzvali v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Vsem, ki so uporabljali storitvi Deezer in Hangar mapa, svetujejo, da ju nastavijo na način, s katerim bodo podatke prenašali samo v omrežjih WLAN (Wi-Fi), saj se bodo s tem izognili (pre)hitremu kopnenju zakupljenih količin. "Pri Deezerju (in drugih podobnih storitvah) je mogoče tudi usklajevanje podatkov na napravi in dostop do njih brez povezave v omrežje. Pametno je pri operaterju preveriti, ali imate vključeno možnost, da vas sistem obvesti ob doseganju določenega deleža zakupljenih količin (75 ali 80 %), saj bi z ukinitvijo brezplačnega prenosa podatkov sicer lahko bistveno povečali stroške uporabe mobilnega telefona,“ svetujejo na ZPS. 

Ogromni stroški, če presežeš kvoto: 525 evrov proti sedmih za opcijo

Od operaterjev pričakujejo, da bodo po ugodni ceni ponudili pakete s povečano količino vključenih podatkov, hkrati pa bistveno znižali ceno za prenesene podatke izven te količine. "Danes je, denimo, za opcijo z dodatnim 1 GB podatkov pri enem od operaterjev treba plačati 7 evrov, če pa bi to količino prenesli brez opcije, bi morali plačati kar 525 evrov,“ so še opozorili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    11:52 24. Januar 2015.

    Bravo, zdaj bodo uporabniki enakopravni v revščini namesto, da bi bili enakopravni v bogastvu. Mislim ....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.