Slovenija
34 ogledov

Zastonj prenos podatkov nezakonit

mobitel pametni telefon iPhone Shutterstock
Brezplačen prenos podatkov, ki ga je Telekom ponujal uporabnikom storitve Deezer in Simobil uporabnikom Hangar mape, ni skladen z zakonom.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je ugotovila, da gre za kršitev nevtralnost interneta in operaterjema naložilo, da v 60 dneh začneta ves promet ne glede na storitev, v zvezi s katero je nastal, upoštevata v okviru zakupljene količine podatkov, ki jo ima uporabnik. 

Uporabniki na slabšem, ampak velik korak za internet

"Uporabniki omenjenih aplikacij bodo morali v prihodnosti paziti na količine prenosa podatkov, ko ju bodo želeli uporabljati v mobilnih omrežjih. Ali so, torej, zato na slabšem? Morda se v danem trenutku zdi, da res, a dolgoročno je Akosova odločitev zelo pomembna za prihodnost interneta v Sloveniji. Potrošnikom bo namreč le na ta način omogočen enakopraven dostop do vseh aplikacij in ostale vsebine, ki je na voljo v internetu, ne glede na njen izvor,“ so se na odločitev odzvali v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Vsem, ki so uporabljali storitvi Deezer in Hangar mapa, svetujejo, da ju nastavijo na način, s katerim bodo podatke prenašali samo v omrežjih WLAN (Wi-Fi), saj se bodo s tem izognili (pre)hitremu kopnenju zakupljenih količin. "Pri Deezerju (in drugih podobnih storitvah) je mogoče tudi usklajevanje podatkov na napravi in dostop do njih brez povezave v omrežje. Pametno je pri operaterju preveriti, ali imate vključeno možnost, da vas sistem obvesti ob doseganju določenega deleža zakupljenih količin (75 ali 80 %), saj bi z ukinitvijo brezplačnega prenosa podatkov sicer lahko bistveno povečali stroške uporabe mobilnega telefona,“ svetujejo na ZPS. 

Ogromni stroški, če presežeš kvoto: 525 evrov proti sedmih za opcijo

Od operaterjev pričakujejo, da bodo po ugodni ceni ponudili pakete s povečano količino vključenih podatkov, hkrati pa bistveno znižali ceno za prenesene podatke izven te količine. "Danes je, denimo, za opcijo z dodatnim 1 GB podatkov pri enem od operaterjev treba plačati 7 evrov, če pa bi to količino prenesli brez opcije, bi morali plačati kar 525 evrov,“ so še opozorili.

Komentarjev 1
  • mph 11:52 24.januar 2015.

    Bravo, zdaj bodo uporabniki enakopravni v revščini namesto, da bi bili enakopravni v bogastvu. Mislim ....