Zastrupitev lipicancev se lahko ponovi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kobilarna Lipica. Izsledki raziskav o zastrupljenih in poginulih konjih so znani. "Za nas je poročilo še ena potrditev, da vzroki obolevanj in poginov konj niso v sistemu oskrbe," so nam pred jutrišnjo javno predstavitvijo rezultatov povedali v kobilarni.
Oglej si celoten članek

Jutri bo vodstvo Kobilarne Lipica na tiskovni konferenci predstavilo zadnje rezultate preiskav v zvezi s pogini konj. Kot je znano, je marca v kobilarni zbolelo 12 konj, štirje so poginili; konec julija pa sta z enakimi kliničnimi znaki poginila še dva konja. Toksične in kemijske analize so pokazale, da naj bi bila za oba pogina kriva lupanin in fenuron, v organizem konj pa sta bila najverjetneje vnesena umetno. Od kod strupa in kaj točno je krivo za pogin konj, pa naj bi pokazale dodatne botanične preiskave.

Rumpf: Naredili smo vse, zdaj so na vrsti drugi

"Mi smo povedali, da bomo prišli stvari do dna ter naredili vse, da bomo dobili končne rezultate. Za komentiranje pa bodo pristojni veterinarska fakulteta ter druge institucije. Želimo si, da se zadeva ne bi ponovila. Ampak na podlagi tega, kar ta trenutek vemo, obstaja tudi ta možnost," nam je dejal Tomi Rumpf, direktor Kobilarne Lipica.
V kobilarni pred predstavitvijo rezultatov pravijo, da je poročilo Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor prineslo nekaj novih ugotovitev, zaključke v preiskavi o vzrokih pa bodo morale dati veterinarska stroka oziroma pristojne institucije.

Kobilarna poostrila varnostne ukrepe

"Lahko rečemo, da je poročilo potrdilo naše ocene, da so vzroki zadnjega julijskega obolenja in smrti konj skoraj identični primeru iz letošnjega marca. Hkrati pa je za nas poročilo še ena potrditev, da vzroki obolevanj in poginov konj niso v sistemu oskrbe, varstva, krmljenja ali sledljivosti, ki jih v Kobilarni Lipica dosledno, po najvišjih strokovnih kriterijih in za vse konje enako izvajamo," je dejal Rumpf in dodal, da so že po marčevskem incidentu okrepili fizično varovanje kobilarne, poostrili varnostne ukrepe – med drugim so tako namestili varnostne kamere.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:02 1. Avgust 2011.

    Spet nekaj mutijo vsi vse vedo kdo je kaj je pa nihče nič ne pove tako,da tudi jutri ne bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.