Slovenija
44 ogledov

Zastrupitev lipicancev se lahko ponovi

Tomi Rumpf je novinarjem povedal, da se je včeraj zgodila delovna nesreča, v kat Žurnal24 main
Kobilarna Lipica. Izsledki raziskav o zastrupljenih in poginulih konjih so znani. "Za nas je poročilo še ena potrditev, da vzroki obolevanj in poginov konj niso v sistemu oskrbe," so nam pred jutrišnjo javno predstavitvijo rezultatov povedali v kobilarni.

Jutri bo vodstvo Kobilarne Lipica na tiskovni konferenci predstavilo zadnje rezultate preiskav v zvezi s pogini konj. Kot je znano, je marca v kobilarni zbolelo 12 konj, štirje so poginili; konec julija pa sta z enakimi kliničnimi znaki poginila še dva konja. Toksične in kemijske analize so pokazale, da naj bi bila za oba pogina kriva lupanin in fenuron, v organizem konj pa sta bila najverjetneje vnesena umetno. Od kod strupa in kaj točno je krivo za pogin konj, pa naj bi pokazale dodatne botanične preiskave.

Rumpf: Naredili smo vse, zdaj so na vrsti drugi

"Mi smo povedali, da bomo prišli stvari do dna ter naredili vse, da bomo dobili končne rezultate. Za komentiranje pa bodo pristojni veterinarska fakulteta ter druge institucije. Želimo si, da se zadeva ne bi ponovila. Ampak na podlagi tega, kar ta trenutek vemo, obstaja tudi ta možnost," nam je dejal Tomi Rumpf, direktor Kobilarne Lipica.
V kobilarni pred predstavitvijo rezultatov pravijo, da je poročilo Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor prineslo nekaj novih ugotovitev, zaključke v preiskavi o vzrokih pa bodo morale dati veterinarska stroka oziroma pristojne institucije.

Kobilarna poostrila varnostne ukrepe

"Lahko rečemo, da je poročilo potrdilo naše ocene, da so vzroki zadnjega julijskega obolenja in smrti konj skoraj identični primeru iz letošnjega marca. Hkrati pa je za nas poročilo še ena potrditev, da vzroki obolevanj in poginov konj niso v sistemu oskrbe, varstva, krmljenja ali sledljivosti, ki jih v Kobilarni Lipica dosledno, po najvišjih strokovnih kriterijih in za vse konje enako izvajamo," je dejal Rumpf in dodal, da so že po marčevskem incidentu okrepili fizično varovanje kobilarne, poostrili varnostne ukrepe – med drugim so tako namestili varnostne kamere.

Komentarjev 1
  • albert 17:02 01.avgust 2011.

    Spet nekaj mutijo vsi vse vedo kdo je kaj je pa nihče nič ne pove tako,da tudi jutri ne bo nič povedanega.Dokler bo Čadonićeva vodila Vurs ne bo nič novega pa čeprav se tam marsikaj dogaja od bulmastifov naprej! V ...prikaži več kobilarni so postavili kamere imajo varnostnike pa se spet nič ne ve.Nekateri ljudje v tej državi so res težki in neozdravljivi bolniki!