Zato Avstrija noče odpreti meje s Slovenijo

Foto: Anže Petkovšek mejni prehod Rateče Foto: Anže Petkovšek mejni prehod Rateče Foto: gov.si Zdravko Počivalšek Foto: Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek
Minister za gospodarstvo meni, da je pomiril avstrijsko ministrico in pričakuje, da se bo meja odprla najkasneje v prvi polovici junija.
Oglej si celoten članek

"Predvčerajšnjim sem se slišal z avstrijsko ministrico za turizem in madžarskim ministrom. Seznanil sem ju z epidemiološko sliko in dogovorom s Hrvaško, z obema sem se dogovoril, da bodo nacionalni inštituti za javno zdravje stopili v kontakt in naredili protokol za prestop meje, da pripravimo vse potrebno za prehod meje po 1. juniju," je na današnji novinarski konferenci povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. 

"Zanimalo ju je stališče o odprtju meja z Italijo, povedal sem jima, da bomo prožni z državami, ki imajo podobno epidemiološko sliko. Za končne dogovore o odprtju meja so sicer odgovorni notranji ministri," je povedal Počivalšek. 

"Avstrijski ministrici sem razložil, da se meja z Italijo ne bo odprla, dokler ne bo epidemiološka slika takšna, da bo to mogoče. Mislim, da je bila pomirjena. Sem optimist," je dejal Počivalšek in dodal, da je bilo vloženega veliko trudi v to,d a se meje s 1. junijem odprejo za turizem. Ali se bo to tudi zgodilo 1. junija ali v prvi polovici junija, pa še ni mogel zagotoviti. 

Jelko Kacin je dodal, da je slovensko-italijanska meja odprta le za dnevne migrante in da Italija omejuje celo migracije znotraj države. "Morda bi bilo ločen dogovor doseči s Furlanijo-julijsko krajino, ki je bila manj prizadeta. Kar zadeva Avstrijo pa je Slovenija strokovno in politično pripravljena na morebiten predčasen dogovor, pripravljeni smo gostiti njihove državljane," je dejal Kacin. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 12:11 25. Maj 2020.

    Ko bo na tapeto prišlo sojenje Avstriji in Ishlu , za namerno skrivanje epidemije , bo to šus v njihov …

  • 12:02 25. Maj 2020.

    Mene samo zanima to ZAKAJ mi nismo zaprli meje z Avstrijo , ko pa so oni vir okužbe in ne …

  • 17:38 21. Maj 2020.

    "Zato Avstrija noče odpreti meje s Slovenijo" no odgovora nisem našel, zakaj noče odpreti mej.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.