Slovenija
61859 ogledov

Zato Avstrija noče odpreti meje s Slovenijo

mejni prehod Rateče
1/4
Anže Petkovšek Popolna zapora mejnega prehoda Rateče.
Minister za gospodarstvo meni, da je pomiril avstrijsko ministrico in pričakuje, da se bo meja odprla najkasneje v prvi polovici junija.

"Predvčerajšnjim sem se slišal z avstrijsko ministrico za turizem in madžarskim ministrom. Seznanil sem ju z epidemiološko sliko in dogovorom s Hrvaško, z obema sem se dogovoril, da bodo nacionalni inštituti za javno zdravje stopili v kontakt in naredili protokol za prestop meje, da pripravimo vse potrebno za prehod meje po 1. juniju," je na današnji novinarski konferenci povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. 

"Zanimalo ju je stališče o odprtju meja z Italijo, povedal sem jima, da bomo prožni z državami, ki imajo podobno epidemiološko sliko. Za končne dogovore o odprtju meja so sicer odgovorni notranji ministri," je povedal Počivalšek. 

"Avstrijski ministrici sem razložil, da se meja z Italijo ne bo odprla, dokler ne bo epidemiološka slika takšna, da bo to mogoče. Mislim, da je bila pomirjena. Sem optimist," je dejal Počivalšek in dodal, da je bilo vloženega veliko trudi v to,d a se meje s 1. junijem odprejo za turizem. Ali se bo to tudi zgodilo 1. junija ali v prvi polovici junija, pa še ni mogel zagotoviti. 

Jelko Kacin je dodal, da je slovensko-italijanska meja odprta le za dnevne migrante in da Italija omejuje celo migracije znotraj države. "Morda bi bilo ločen dogovor doseči s Furlanijo-julijsko krajino, ki je bila manj prizadeta. Kar zadeva Avstrijo pa je Slovenija strokovno in politično pripravljena na morebiten predčasen dogovor, pripravljeni smo gostiti njihove državljane," je dejal Kacin. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 28
  • Žurnalček 12:11 25.maj 2020.

    Ko bo na tapeto prišlo sojenje Avstriji in Ishlu , za namerno skrivanje epidemije , bo to šus v njihov turizem in ponos ! Nič se bat , samo klošar gre lahko na ta naćin in v takšno Državo na dopust !

  • Žurnalček 12:02 25.maj 2020.

    Mene samo zanima to ZAKAJ mi nismo zaprli meje z Avstrijo , ko pa so oni vir okužbe in ne Slovenija in ko pri nas virusa več ni , pri njih je pa še kako prisoten ! Zaprite mejo z ...prikaži več Avstrijo , pa naj njihova ministrica kliće Poćivalška in ne obratno !!!

  • fiston 17:38 21.maj 2020.

    "Zato Avstrija noče odpreti meje s Slovenijo" no odgovora nisem našel, zakaj noče odpreti mej.

Sorodne novice