Slovenija
2768 ogledov

Avstrija odpira meje, Slovenije ne omenja

Italijansko-avstrijska meja epa
Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska načrtujejo skupno odprtje meja sredi junija.

Zunanji ministri Avstrije, Češke, Slovaške so se na današnji videokonferenci pogovarjali o skupnem odprtju meja. Kot je po konferenci sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, vse tri države načrtujejo, da bi skupne meje odprli sredi junija, k temu pa naj bi povabili tudi Madžarsko. Slovenija pri tem ni omenjena.

"Strinjali smo se, da želimo to pot prehoditi skupaj in da na krov vzamemo tudi Madžarsko," je po po pogovorih s kolegoma iz Češke in Slovaške, Tomašem Petričkom in Ivanom Korčokom, dejal vodja avstrijske diplomacije.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Koronavirus Slovenija Takšen bo po novem režim na mejah

"Odločitev o odprtju meja bi lahko sprejeli prihodnji teden, ko naj bi tudi določili konkretni datum odprtja meja. Trenutno poteka intenzivno delo, da bi s Češko, Slovaško in madžarsko sosedo sredi junija ponovno vzpostavili svobodo potovanja", kot je bila pred pandemijo covida-19, je še pojasnil Schallenberg. Dodal je, da je pomembno, da so ukrepi osnovani na jasnih parametrih zdravja, mobilnosti in varnosti. 

Avstrija dogovor dosegla tudi z Nemčijo in Švico

"Številke okužb naših sosednjih držav so zelo dobre," je še dejal avstrijski zunanji minister in ob tem še opozoril, da je osnovno vodilo, da "razvoj ostane pozitiven, kot je sedaj". V prihodnjih dnevih bo sledila še ena videokonferenca, na kateri naj bi bil prisoten tudi madžarski zunanji minister.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Koronavirus Slovenija Takšen režim je vlada včeraj zvečer vzpostavila na hrvaški meji

Avstrija je doslej dogovor o ponovnem polnem odprtju meja dosegla z Nemčijo in Švico.

Češki zunanji minister Petriček je po videokonferenci izrazil prepričanje, da bo sredi junija nastal "mini schengen". Dodal je, da so najdlje pogovori o odprtju meja za avstrijske turiste. Glede Nemčije po njegovih besedah obstaja več vprašanj, med drugim glede tranzitnih potnikov iz rizičnih držav, kot je Nemčija.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • mb 08:53 20.maj 2020.

    spet en velik dosežek slovensk diplomacije. čestitam. slovenija, država butalcev in EU svetilnik....

  • leonardo 07:37 20.maj 2020.

    Jaz ne bi mešal v ta dreki niti Janša niti prejšnje vlade. Sami državljani Slovenije smo krivi, da pometajo z nami kot s kakšnimi cigani. Vedno so bili naduvani, mi pa jim vseeno v vsem kar se spomnijo kimamo. Ko ...prikaži več bomo rekli: Dovolj je jodlarji, bomo za njih manj vredni. In zakaj? Smo bolj butasti. Ne, nismo. Še Nemci jih kaj preveč ne cenijo. Iz prve roke.

  • stromar 06:32 20.maj 2020.

    Avstrijci ste 10x slabši od hrvatov, zelo uspešno ste izvozili koronco po celi europi za tistih par eur več profita, revčeki. Sedaj se pa duvate