Zato morate datum napisati z besedo

Foto: zurnal24.si
Foto: zurnal24.si
Zakaj je treba ob prevzemu priporočene pošiljke s povratnico datum napisati z besedo? Imamo odgovor.
Oglej si celoten članek

Ko vam poštar prinese priporočeno pošiljko s povratnico, morate prevzem pošiljke potrditi s podpisom. Poleg podpisa je treba napisati tudi datum prevzema, kjer poštarji opozorijo, da je datum treba zapisati z besedo. Bralca je to zmotilo in ga je zanimalo, zakaj je treba datum napisati z besedo. 

Za odgovor smo prosili Pošto Slovenije. Pojasnili so, da mora naslovnik potrditi datum prejema pisma pri pismih z vročilnico. To so sodna pisma (ZPP pisma), upravna pisma (ZUP pisma), pisma v kazenskem postopku (ZKP pisma) in pisma iz postopkov o insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZSReg/ZFPPIPP pisma).

"Ovojnice, v katerih se pošiljajo tovrstna pisanja imajo za sestavni del vročilnico, na kateri je pretiskano besedilo, da mora naslovnik prevzem pošiljke potrditi z zapisom datuma z besedo (na ZPP pismih tudi s številko). Postopki vročanja in s tem tudi potrjevanje prejema pošiljke z izpisom datuma z besedo, so predpisani s posameznim zakonom, glede na to za kakšno vrsto pisma gre, in sicer v skladu z Zakonom o pravdnem postopku (ZPP pisma), Zakonom o kazenskem postopku (ZKP pisma), Zakonom o splošnem upravnem postopku (ZUP pisma) in Zakonom o sodnem registru in Zakonom o finančnem poslovanju (ZSReg/ZFPPIPP pisma).Pošta Slovenije tako pri vročanju teh pisem upošteva določbe posameznega zakona in nastopa le kot vročevalec," pravijo pri Pošti Slovenije.

V 149. členu Zakona o pravdnem postopku je zapisano: "Potrdilo o vročitvi (vročilnico) podpišeta prejemnik in vročevalec. Prejemnik zapiše sam z besedo na vročilnici dan prejema."  Enako navodilo najdemo tudi v 97. členu Zakona o upravnem postopku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 13:25 4. Maj 2016.

    ničesar ne podpišeš in te potem pod prisilo pridejo iskat ,tako da je to brez veze

  • 21:17 3. Maj 2016.

    z besedo se napiše zato, da ni možna zloraba datuma, ker pri takih pismih je zelo pomemben datum prejema, posebno, …

  • 19:56 3. Maj 2016.

    Ja, imaš najbrž prav. V vsakem primeru sem več o tem izvedel tukaj pri komentarjih kot v članku.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.