Slovenija
664 ogledov

Zato morate datum napisati z besedo

Obvestilo o priporočenem pismu zurnal24.si
Zakaj je treba ob prevzemu priporočene pošiljke s povratnico datum napisati z besedo? Imamo odgovor.

Ko vam poštar prinese priporočeno pošiljko s povratnico, morate prevzem pošiljke potrditi s podpisom. Poleg podpisa je treba napisati tudi datum prevzema, kjer poštarji opozorijo, da je datum treba zapisati z besedo. Bralca je to zmotilo in ga je zanimalo, zakaj je treba datum napisati z besedo. 

Za odgovor smo prosili Pošto Slovenije. Pojasnili so, da mora naslovnik potrditi datum prejema pisma pri pismih z vročilnico. To so sodna pisma (ZPP pisma), upravna pisma (ZUP pisma), pisma v kazenskem postopku (ZKP pisma) in pisma iz postopkov o insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZSReg/ZFPPIPP pisma).

"Ovojnice, v katerih se pošiljajo tovrstna pisanja imajo za sestavni del vročilnico, na kateri je pretiskano besedilo, da mora naslovnik prevzem pošiljke potrditi z zapisom datuma z besedo (na ZPP pismih tudi s številko). Postopki vročanja in s tem tudi potrjevanje prejema pošiljke z izpisom datuma z besedo, so predpisani s posameznim zakonom, glede na to za kakšno vrsto pisma gre, in sicer v skladu z Zakonom o pravdnem postopku (ZPP pisma), Zakonom o kazenskem postopku (ZKP pisma), Zakonom o splošnem upravnem postopku (ZUP pisma) in Zakonom o sodnem registru in Zakonom o finančnem poslovanju (ZSReg/ZFPPIPP pisma).Pošta Slovenije tako pri vročanju teh pisem upošteva določbe posameznega zakona in nastopa le kot vročevalec," pravijo pri Pošti Slovenije.

V 149. členu Zakona o pravdnem postopku je zapisano: "Potrdilo o vročitvi (vročilnico) podpišeta prejemnik in vročevalec. Prejemnik zapiše sam z besedo na vročilnici dan prejema."  Enako navodilo najdemo tudi v 97. členu Zakona o upravnem postopku.

Komentarjev 10
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 13:25 04.maj 2016.

    ničesar ne podpišeš in te potem pod prisilo pridejo iskat ,tako da je to brez veze

  • marabunta 21:17 03.maj 2016.

    z besedo se napiše zato, da ni možna zloraba datuma, ker pri takih pismih je zelo pomemben datum prejema, posebno, ko pride do kakšnih tožb ali dokazovanj

  • izRODEk 19:56 03.maj 2016.

    Ja, imaš najbrž prav. V vsakem primeru sem več o tem izvedel tukaj pri komentarjih kot v članku.