Zaupanje v gospodarstvo pada

Foto: Žurnal24 Kazalnik gospodarskega razpoloženja je v evroobmočju močno upadel.
Zaupanje v gospodarstvo na območju z evrom in v celi EU je aprila močno upadlo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI) je namreč v območju evra padel z 99,6 točke v marcu na 97,1 točke.
Oglej si celoten članek

Medtem ko je v celi sedemindvajseterici ESI padel s 101,9 na 98,1 točke, se je v Sloveniji rahlo povečal.

Upadanje vrednosti ESI, ki opisuje splošno gospodarsko dejavnost v EU in na območju z evrom, traja že od sredine minulega leta. Marca je sicer ESI v celi Evropski uniji porasel za 1,7 točke, a je njegov tokratni padec izničil pozitiven marčevski premik. V območju evra pa se je le še okrepil marčevski trend, ko je kazalnik upadel za 0,6 točke. Indeks ESI je bil tako v celi Uniji kot v območju z evrom nazadnje nižji avgusta 2005.
 
ESI se je najbolj znižal v Veliki Britaniji, kjer je strmoglavil za 8,9 točke. V Sloveniji pa se je ESI aprila glede na marec zvišal za točko (s 108,2 na 109,2 točke), s čimer se je nadaljeval marčevski trend, ko se je povečal celo za 3,8 točke. ESI v Sloveniji je s tem na najvišji ravni letos. Zaupanje se je zvišalo pri potrošnikih (za točko) in ostalo nespremenjeno v industriji in storitvah, medtem ko se je v gradbeništvu in trgovini na drobno zmanjšalo (za štiri oziroma pet točk).

Kazalnik poslovnega vzdušja (BCI), ki temelji na rezultatih ankete o stanju in pričakovanjih v sektorju industrije, pa je v območju z evrom aprila upadel za 0,35 točke (z 0,79 na 0,44 točke). To nakazuje, da bo gospodarska dejavnost v industrijskem sektorju še naprej naraščala po stopnji, ki je nad zgodovinskim povprečjem, vendar pa upad obeta znižane stopnje mesečne rasti v drugem četrtletju.

K padcu BCI je prispevalo predvsem močno poslabšanje ocene vodilnih delavcev v zvezi s skupnimi naročili in trendi v proizvodnji v zadnjih nekaj mesecih. Njihove ocene glede naročil za izvoz in glede zalog končnih proizvodov so se znižale bolj zmerno, pričakovanja v zvezi s proizvodnjo v naslednjih mesecih pa so ostala nespremenjena.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.