Slovenija
0 ogledov

Zaupanje v gospodarstvo pada

Kazalnik gospodarskega razpoloženja je v evroobmočju močno upadel. Žurnal24 main
Zaupanje v gospodarstvo na območju z evrom in v celi EU je aprila močno upadlo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI) je namreč v območju evra padel z 99,6 točke v marcu na 97,1 točke.

Medtem ko je v celi sedemindvajseterici ESI padel s 101,9 na 98,1 točke, se je v Sloveniji rahlo povečal.

Upadanje vrednosti ESI, ki opisuje splošno gospodarsko dejavnost v EU in na območju z evrom, traja že od sredine minulega leta. Marca je sicer ESI v celi Evropski uniji porasel za 1,7 točke, a je njegov tokratni padec izničil pozitiven marčevski premik. V območju evra pa se je le še okrepil marčevski trend, ko je kazalnik upadel za 0,6 točke. Indeks ESI je bil tako v celi Uniji kot v območju z evrom nazadnje nižji avgusta 2005.
 
ESI se je najbolj znižal v Veliki Britaniji, kjer je strmoglavil za 8,9 točke. V Sloveniji pa se je ESI aprila glede na marec zvišal za točko (s 108,2 na 109,2 točke), s čimer se je nadaljeval marčevski trend, ko se je povečal celo za 3,8 točke. ESI v Sloveniji je s tem na najvišji ravni letos. Zaupanje se je zvišalo pri potrošnikih (za točko) in ostalo nespremenjeno v industriji in storitvah, medtem ko se je v gradbeništvu in trgovini na drobno zmanjšalo (za štiri oziroma pet točk).

Kazalnik poslovnega vzdušja (BCI), ki temelji na rezultatih ankete o stanju in pričakovanjih v sektorju industrije, pa je v območju z evrom aprila upadel za 0,35 točke (z 0,79 na 0,44 točke). To nakazuje, da bo gospodarska dejavnost v industrijskem sektorju še naprej naraščala po stopnji, ki je nad zgodovinskim povprečjem, vendar pa upad obeta znižane stopnje mesečne rasti v drugem četrtletju.

K padcu BCI je prispevalo predvsem močno poslabšanje ocene vodilnih delavcev v zvezi s skupnimi naročili in trendi v proizvodnji v zadnjih nekaj mesecih. Njihove ocene glede naročil za izvoz in glede zalog končnih proizvodov so se znižale bolj zmerno, pričakovanja v zvezi s proizvodnjo v naslednjih mesecih pa so ostala nespremenjena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.