Zdaj le še upamo, da bo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Podpis z Rusijo se odmika.
Oglej si celoten članek

Podpisa z Rusijo za posvojitve tamkajšnjih otrok zaradi kadrovske menjave na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve še ne bo.

V začetku decembra je državni zbor že sprejel nova izhodišča za pogajanja. “Žal pa prejšnje vodstvo direktorata za družino ni takoj posredovalo novih izhodišč Ruski federaciji. Tako sem naredila to šele jaz po vnovičnem imenovanju ob nastopu ministrice Kopač Mrakove,” pravi vršilka dolžnosti (v. d.) generalnega direktorja direktorata za družino Ana Vodičar. Dodaja, da je slovenska stran tako izgubila nekaj mesecev, kljub temu pa upa, da bo zadeva zdaj znova stekla.

Cilj je zaščita otrok

Že oktobra je Vodičarjeva kot v. d. generalnega direktorja direktorata napovedala, da bo Slovenija predvidoma spomladi z Rusijo podpisala sporazum za mednarodno posvojitev, saj so pogajanja pripeljali že daleč. S funkcije pa jo je 6. decembra lani razrešila Janševa vlada.

“Prvi cilj tega sporazuma je zaščita otroka, da se preprečijo vse možnosti za njihovo prodajo,” nam je tedaj razložila Vodičarjeva. Drugi cilj je pravno varstvo otrok in staršev posvojiteljev, ko se vrnejo v državo: “To konkretno pomeni, da bo odločba o posvojitvi, izdana v Rusiji, neposredno uporabljiva v Sloveniji. Otroka bodo s to odločbo lahko takoj vpisali, zavarovali in tako dalje,” je dodala.

Ena od ovir za večje število posvojitev iz Rusije so sicer po njenih besedah tudi veliki stroški. Ti so lahko tudi 20 ali 30 tisoč evrov. S podpisom sporazuma določenih stroškov ne bi bilo več, ostali pa bi stroški za prevoz, bivanje v Rusiji in prevajalca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.