Zdravniška stavka: Zdravniki zaostrili stavko

Foto: Fides
Foto: Fides
Fides odločil: Zdravniki bodo v torek zaostrili stavko
Oglej si celoten članek

Zdravniki stavkajo že enajst dni, iz zdravstvenih ustanov širom po Sloveniji pa sporočajo o težavah; odpadajo preiskave, nenujne operacije, pred vrati je vikend, ko se pričakuje naval predvsem na urgence.

Preberite še: Stavkajo zdravniki, kasirajo sestre

Kaj pomeni zaostritev?

Glavni odbor Fidesa je sedaj obvestil, da bodo stavko še zaostrili, kar pomeni, da bodo od torka opravljali le še tiste storitve, ki so za zdravnike v času stavke opredeljene z zakonom; obravnavali bodo le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov in operacij.

Kot je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, pogajanja sicer še potekajo, vendar se boji, da danes ne bodo prišli skupaj, da bi zamrznili stavko.

Kuštrin je pred pogajanji dejal, da pričakuje "kakšno presenečenje glede na to, da je vlada ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc dala pooblastila, da se pogaja in pride s kakšnimi novimi predlogi".

A kot pravi, bodo zelo hitro videli, ali ima vlada kakšne nove zavezujoče predloge: "Če ne, bomo pogajanja prekinili, obvestili stavkovni odbor in nadaljevali takrat, ko bo vlada imela kaj v rokah," je dejal.

O zaostritvi stavke se je govorilo že v začetku tedna, a se je takrat Fides odločil, da naj vlada do četrtka  odloči o njihovi zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema. Kot je znano, je to vlada včeraj zavrnila.

"Izstop iz enotnega plačnega sistema je bil pred tremi tedni dogovorjen na skupni pogajalski skupini kot najbolj elegantna možnost. Kljub temu ostaja na mizi stavkovna zahteva, kar pomeni spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju z vertikalnimi napredovanji in odpravo omejitve preseganja 57. plačnega razreda," je dejal Kuštrin.

Stavko pripravljeni zamrzniti, vendar...

Foto: Fides Konrad Kuštrin Da bi preprečili zaostritev stavke, se mora vlada po Kuštrinovih navedbah zavezati, da bo v DZ poslala predlog spremembe sistema plač v javnem sektorju z obvezujočim rokom izvedbe. "Recimo, da vlada to naredi ta mesec - potem smo mi morda pripravljeni zamrzniti stavko za dva meseca," je dejal.

Pogajanja se bodo nadaljevala tudi v ponedeljek, v Fidesu pa pravijo, da so se pripravljeni pogajati tudi čez vikend.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 08:50 20. November 2016.

    šele ko si bolan, lahko na svoji koži občutiš vso bedo slovenskega zdravstva, vsaka stavka nekako sugeriera na to, da …

  • 15:23 19. November 2016.

    Sram jih je lahko.So drugi načini da pridejo do cilja,ne pa prek trupel.<br />Poznam zdravnico ki se samo šlepa in …

  • 10:13 19. November 2016.

    upam da jim štromarji izklopijo elektriko , tam kjer oni na državnih aparatih popoldan fušajo , pa njihove pisarne naj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.