Zdravstvo niso samo finance

Foto: Žurnal24 Borut Hočevar, Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
V zdravstvu se skoraj vsi ukvarjajo s stroški, gradnjo, organizacijo. Kdo pa zdravi?
Oglej si celoten članek

Koliko denarja je poniknilo pri gradnji pediatrije? Kako reorganizirati ljubljanski klinični center, da bo postal učinkovitejši? Kaj vse so zašuštrali pri gradnji onkološkega inštituta? Kako racionalizirati območne bolnišnice? Kako podeljevati koncesije in privatizirati zdravstvo? Kako okrepiti produktivnost zdravnikov?

Našteta vprašanja pretresajo slovensko zdravstvo že vrsto let. Prav je tako. Treba je rešiti težave, o katerih govorijo zapisana vprašanja. Vendar pri tem nekaj manjka.

Kaj pa zdravje?
Slovensko zdravstvo namreč niso samo organizacija in finance. Daleč od tega; slovensko zdravstvo je predvsem zdravstveno stanje zavarovancev. Včasih se zdi, kot da na to pozabljamo. Javnost pozna samo zdravnike, ki opozarjajo na finančne in gradbene zaplete.

Najbolj je to opazno pri zastoju programov za zgodnje odkrivanje raka. Slovenija je pri zdravljenju raka na evropskem dnu, kar pomeni desetine nepotrebnih smrti vsako leto. Kljub temu je več cirkusa zaradi legionele kot zaradi neučinkovite preventive. Prejšnja ministrica Mazej Kukovičeva je kričala na počasne zidarje, počasnost zdravnikov pa je ni dosti motila. Tudi njen naslednik Borut Miklavčič bi bil lahko odločnejši.

V ponedeljek bodo gradbinci nevrološke klinike predali ključe. Upamo, da bo zapletov manj kot pri pediatriji in onkologiji in se bodo zdravniki lahko ukvarjali izključno z zdravljenjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.