Združenje Frank toži Informacijskega pooblaščenca in Banko Slovenije

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Razlog tožbe je neposredovanje informacij o kreditih od leta 2003 do začetka februarja lansko leto, ki so jih v Sloveniji registrirane banke odobrile v evrih ali tolarjih in švicarskih frankih.
Oglej si celoten članek

"Zahtevali smo informacije o razvidni višini aktive in pasive v navedenih valutah po posamezni banki. Menimo namreč, da gre za informacije javnega značaja," vložitev tožbe na Upravno sodišče Republike Slovenije pospremijo v Združenju Frank.

Medtem se jutri na Okrožnem sodišču v Mariboru začenja prvi narok v zadevi kreditojemalke v švicarskih frankih proti banki Raiffeisen. "Gre za zadevo v kateri sodi sodnik Janez Žirovnik, ki po našem mnenju v konkretni zadevi ne bi smel soditi, saj je njegova soproga zaposlena v NKBM, kjer zaseda visoko in odgovorno delovno mesto," pri tem poudarjajo v Združenju Frank.

Menijo, da so podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o sodnikovi nepristranskosti. Čeprav gre za drugo banko, v kateri je zaposlena soproga sodnika, se zna ena takšna sodba raztezati tudi na druge pravdne postopke, v katerih so tožene banke zaradi spornih posojil v švicarskih frankih. Pogodbe vseh bank so bile tipske, s skoraj istovetno pravno vsebino in sklepane ob skoraj istovetnih okoliščinah. Predlog tožnice za izločitev navedenega sodnika je bil zavrnjen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.