Slovenija
142 ogledov

Združenje Frank toži Informacijskega pooblaščenca in Banko Slovenije

Frank Profimedias
Razlog tožbe je neposredovanje informacij o kreditih od leta 2003 do začetka februarja lansko leto, ki so jih v Sloveniji registrirane banke odobrile v evrih ali tolarjih in švicarskih frankih.

"Zahtevali smo informacije o razvidni višini aktive in pasive v navedenih valutah po posamezni banki. Menimo namreč, da gre za informacije javnega značaja," vložitev tožbe na Upravno sodišče Republike Slovenije pospremijo v Združenju Frank.

Medtem se jutri na Okrožnem sodišču v Mariboru začenja prvi narok v zadevi kreditojemalke v švicarskih frankih proti banki Raiffeisen. "Gre za zadevo v kateri sodi sodnik Janez Žirovnik, ki po našem mnenju v konkretni zadevi ne bi smel soditi, saj je njegova soproga zaposlena v NKBM, kjer zaseda visoko in odgovorno delovno mesto," pri tem poudarjajo v Združenju Frank.

Menijo, da so podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o sodnikovi nepristranskosti. Čeprav gre za drugo banko, v kateri je zaposlena soproga sodnika, se zna ena takšna sodba raztezati tudi na druge pravdne postopke, v katerih so tožene banke zaradi spornih posojil v švicarskih frankih. Pogodbe vseh bank so bile tipske, s skoraj istovetno pravno vsebino in sklepane ob skoraj istovetnih okoliščinah. Predlog tožnice za izločitev navedenega sodnika je bil zavrnjen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.