Združevanje organov znotraj kmetijskega ministrstva

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vlada namerava z letom 2013 združiti pripravo zakonodaje na področju varne hrane in z njo povezanega nadzora v enovit organ znotraj ministrstva za kmetijstvo in okolje.
Oglej si celoten članek

Na današnji seji bo tako sprejela predlog zakona, s katerim se bodo štirje obstoječi organi združili v Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Predlog novele določenih zakonov na področju varne hrane, veterinarstva in varstva rastlin predvideva reorganizacijo zdajšnjih štirih organov – Veterinarske uprave RS, Fitosanitarne uprave RS, direktorata za varno hrano in dela Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje – tako, da bo z združitvijo ukinjen direktorat in obe ločeni upravi.

Tako bo znotraj ministrstva za kmetijstvo in okolje dosežena racionalizacija z zmanjšanjem števila direktoratov in organov v sestavi, piše v predlogu zakona, ki ga namerava vlada danes poslati v obravnavo v DZ po rednem postopku. Kot pojasnjuje, se je vlada z leta 2001 sprejeto strategijo varne hrane zavezala, da bo prek štirih stebrov (prehrana živali, veterinarstvo, fitosanitarno področje in živila splošno) zagotovila pripravo zakonodaje, vzpostavila učinkovit nadzor in s tem zagotovila izvajanje politike varne hrane v Sloveniji.

Vendar pa organiziranost služb in delitev pristojnosti tej strategiji ni sledila. Ločnica med kmetijsko politiko in institucijo, ki je zadolžena za varovanje zdravja ljudi, se bo natančneje vzpostavila šele z omenjenim zakonom, s tem pa se bo preprečilo navzkrižje interesov med spodbujanjem proizvodnje hrane in izvajanjem nadzora nad proizvodnjo hrane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.