Slovenija
20 ogledov

Združevanje organov znotraj kmetijskega ministrstva

V nasadih fakultete za kmetijstvo delajo najdlje do 10. ure, saj je pozneje prev Žurnal24 main
Vlada namerava z letom 2013 združiti pripravo zakonodaje na področju varne hrane in z njo povezanega nadzora v enovit organ znotraj ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Na današnji seji bo tako sprejela predlog zakona, s katerim se bodo štirje obstoječi organi združili v Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Predlog novele določenih zakonov na področju varne hrane, veterinarstva in varstva rastlin predvideva reorganizacijo zdajšnjih štirih organov – Veterinarske uprave RS, Fitosanitarne uprave RS, direktorata za varno hrano in dela Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje – tako, da bo z združitvijo ukinjen direktorat in obe ločeni upravi.

Tako bo znotraj ministrstva za kmetijstvo in okolje dosežena racionalizacija z zmanjšanjem števila direktoratov in organov v sestavi, piše v predlogu zakona, ki ga namerava vlada danes poslati v obravnavo v DZ po rednem postopku. Kot pojasnjuje, se je vlada z leta 2001 sprejeto strategijo varne hrane zavezala, da bo prek štirih stebrov (prehrana živali, veterinarstvo, fitosanitarno področje in živila splošno) zagotovila pripravo zakonodaje, vzpostavila učinkovit nadzor in s tem zagotovila izvajanje politike varne hrane v Sloveniji.

Vendar pa organiziranost služb in delitev pristojnosti tej strategiji ni sledila. Ločnica med kmetijsko politiko in institucijo, ki je zadolžena za varovanje zdravja ljudi, se bo natančneje vzpostavila šele z omenjenim zakonom, s tem pa se bo preprečilo navzkrižje interesov med spodbujanjem proizvodnje hrane in izvajanjem nadzora nad proizvodnjo hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.