Že poznate te znake?

Foto: EU piktogrami plastika plastični proizvodi Foto: EU piktogrami plastika plastični proizvodi Foto: EU piktogrami plastika plastični proizvodi Foto: EU piktogrami plastika plastični proizvodi Foto: EU piktogrami plastika plastični proizvodi Foto: EU piktogrami plastika plastični proizvodi Foto: EU piktogrami plastika plastični proizvodi
Od julija dalje bodo morali biti izdelki iz plastike ali izdelki, ki vsebujejo plastiko, opremljeni z novimi znaki.
Oglej si celoten članek

Evropska unija je 9. marca predstavila piktograme, ki se bodo morali skladno s SUP direktivo 2019/94, uporabljati od 3. julija letos dalje. Z novimi piktogrami bodo morali biti opremljeni nekateri plastični proizvodi za enkratno uporabo. Na ta način bodo potrošniki obveščeni o tem, ali izdelki vsebujejo plastiko, in posledično tudi o tem, kako morajo kasneje z odpadki ravnati. 

Foto: EU piktogrami plastika plastični proizvodi

Ustrezno označeni bodo morali biti lončki za pijače, vlažilni robčki (predhodno navlaženi robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo), tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki ter tamponi in aplikatorji tamponov. 

Foto: EU piktogrami plastika plastični proizvodi

Na teh izdelkih bodo, ko bodo prišli na police, morali biti omenjeni piktogrami. Natančna navodila proizvajalcem glede velikosti in položaja omenjenih oznak je EU predpisala v Izvedbeni uredbi 2020/2151.

Za izdelke iz omenjenih skupin, ki bodo na trgu pred 4. julijem, to ne bo veljalo. 

dezurni@zurnal24.si  

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:23 4. April 2021.

    Namesto teh oznak,ki ne bodo imele na proizvodnjo in uporabo plastike nikakršnega vpliva,so rajši morali prepovedati in pakirati proizvode v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.