Slovenija
1398 ogledov

Že poznate te znake?

piktogrami plastika plastični proizvodi
1/7
EU
Od julija dalje bodo morali biti izdelki iz plastike ali izdelki, ki vsebujejo plastiko, opremljeni z novimi znaki.

Evropska unija je 9. marca predstavila piktograme, ki se bodo morali skladno s SUP direktivo 2019/94, uporabljati od 3. julija letos dalje. Z novimi piktogrami bodo morali biti opremljeni nekateri plastični proizvodi za enkratno uporabo. Na ta način bodo potrošniki obveščeni o tem, ali izdelki vsebujejo plastiko, in posledično tudi o tem, kako morajo kasneje z odpadki ravnati. 

piktogrami plastika plastični proizvodi | Avtor: EU EU

Ustrezno označeni bodo morali biti lončki za pijače, vlažilni robčki (predhodno navlaženi robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo), tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki ter tamponi in aplikatorji tamponov. 

piktogrami plastika plastični proizvodi | Avtor: EU EU

Na teh izdelkih bodo, ko bodo prišli na police, morali biti omenjeni piktogrami. Natančna navodila proizvajalcem glede velikosti in položaja omenjenih oznak je EU predpisala v Izvedbeni uredbi 2020/2151.

Za izdelke iz omenjenih skupin, ki bodo na trgu pred 4. julijem, to ne bo veljalo. 

dezurni@zurnal24.si  

 
Komentarjev 1
  • sam1 14:23 04.april 2021.

    Namesto teh oznak,ki ne bodo imele na proizvodnjo in uporabo plastike nikakršnega vpliva,so rajši morali prepovedati in pakirati proizvode v čimmanjših možnih količinah,ampak svetu vladajo multinacionalke in dobički,zato jih pustijo na miru.....