Že spremenili Černačevo uredbo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vlada že umaknila en člen iz uredbe o gradnji enostavnih in nezahtevnih objektov ter napovedala nove spremembe.
Oglej si celoten članek

Vlada je na današnji seji črtala 8. člen uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, ki jo je sprejela prejšnja vlada pod ministrom za infrastrukturo, okolje in prostor Zvonetom Černačem.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so po opozorilih občin in strokovne javnosti ugotovili, da največ negativnih posledic v praksi povzroča ta člen uredbe, ki določa pogoje za umestitev nezahtevnih in enostavnih objektov v prostor in s katerim je država v nekaterih primerih posegla v izvirno pristojnost občin na področju prostorskega načrtovanja.

"S tem je bil storjen korak, ki bo preprečil morebitno izigravanje občinskih pravil, zapisanih v prostorskih aktih," so zapisali. "S tem pa je tudi jasna odgovornost občin, da zagotovijo ustrezne podlage oziroma sprejmejo ustrezne ukrepe za ureditev problematike."

Napovedala je tudi nove spremembe na področju urejanja prostora, graditve objektov in varstva kmetijskih zemljišč.

Treba bo spremeniti celoto

Uredba je v javnosti naletela na veliko očitkov, češ da vse povprek omogoča legalizacijo črnih gradenj. Strokovnjaki, združeni v skupino Odgovorno do prostora, so danes opozorili, da bi jo bilo treba v celoti odpraviti. Čeprav je nova vlada črtala najbolj sporni člen, so prepričani, da manjši popravki uredbe niso prava rešitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.