Slovenija
26 ogledov

Že spremenili Černačevo uredbo

vrtna lopa Žurnal24 main
Vlada že umaknila en člen iz uredbe o gradnji enostavnih in nezahtevnih objektov ter napovedala nove spremembe.

Vlada je na današnji seji črtala 8. člen uredbe o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, ki jo je sprejela prejšnja vlada pod ministrom za infrastrukturo, okolje in prostor Zvonetom Černačem.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so po opozorilih občin in strokovne javnosti ugotovili, da največ negativnih posledic v praksi povzroča ta člen uredbe, ki določa pogoje za umestitev nezahtevnih in enostavnih objektov v prostor in s katerim je država v nekaterih primerih posegla v izvirno pristojnost občin na področju prostorskega načrtovanja.

"S tem je bil storjen korak, ki bo preprečil morebitno izigravanje občinskih pravil, zapisanih v prostorskih aktih," so zapisali. "S tem pa je tudi jasna odgovornost občin, da zagotovijo ustrezne podlage oziroma sprejmejo ustrezne ukrepe za ureditev problematike."

Napovedala je tudi nove spremembe na področju urejanja prostora, graditve objektov in varstva kmetijskih zemljišč.

Treba bo spremeniti celoto

Uredba je v javnosti naletela na veliko očitkov, češ da vse povprek omogoča legalizacijo črnih gradenj. Strokovnjaki, združeni v skupino Odgovorno do prostora, so danes opozorili, da bi jo bilo treba v celoti odpraviti. Čeprav je nova vlada črtala najbolj sporni člen, so prepričani, da manjši popravki uredbe niso prava rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.