"Že zdaj morajo dokazati"

Foto: Žurnal24 (Foto: Dejan Mijović)
Odvzem premoženja. Zalarjevi predlagajo, da se kazniva dejanja izrecno naštejejo.
Oglej si celoten članek

“Že obstoječi kazenski zakonik predvideva odvzem premoženja, za katerega je pravnomočno dokazano, da je bilo pridobljeno nezakonito. Zato ne vem, kaj bi spremembe kazenskega zakonika na tem področju še lahko izboljšale. Glede na to, da morajo izvor premoženja že zdaj dokazati tudi bližnji sorodniki storilcev, če je bila premoženjska korist, pridobljena s kaznivim dejanjem, prenesena nanje.”

Tako razmišlja Ljubo Bavcon, profesor kazenskega prava, potem ko so sodelavci pravosodnega ministra Aleša Zalarja predlagali spremembe kazenskega zakonika, “ki prinašajo materialno pravno podlago za odvzem premoženja nezakonitega izvora z obrnjenim dokaznim bremenom”, kar pomeni, da bodo pravnomočno kaznovani storilci morali sami dokazati, od kod jim premoženje.

Predlagana novost je, da so izrecno našteti storilci terorističnih dejanj, tihotapci prepovedane droge in orožja, trgovci z ljudmi in prostitucijo ter prejemniki podkupnin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.