Slovenija
29 ogledov

"Že zdaj morajo dokazati"

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Odvzem premoženja. Zalarjevi predlagajo, da se kazniva dejanja izrecno naštejejo.

“Že obstoječi kazenski zakonik predvideva odvzem premoženja, za katerega je pravnomočno dokazano, da je bilo pridobljeno nezakonito. Zato ne vem, kaj bi spremembe kazenskega zakonika na tem področju še lahko izboljšale. Glede na to, da morajo izvor premoženja že zdaj dokazati tudi bližnji sorodniki storilcev, če je bila premoženjska korist, pridobljena s kaznivim dejanjem, prenesena nanje.”

Tako razmišlja Ljubo Bavcon, profesor kazenskega prava, potem ko so sodelavci pravosodnega ministra Aleša Zalarja predlagali spremembe kazenskega zakonika, “ki prinašajo materialno pravno podlago za odvzem premoženja nezakonitega izvora z obrnjenim dokaznim bremenom”, kar pomeni, da bodo pravnomočno kaznovani storilci morali sami dokazati, od kod jim premoženje.

Predlagana novost je, da so izrecno našteti storilci terorističnih dejanj, tihotapci prepovedane droge in orožja, trgovci z ljudmi in prostitucijo ter prejemniki podkupnin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.