Zelena luč za izvorne celice

Foto: Žurnal24 Izvorne celice mnogi vidijo kot sveti gral novih zdravstvenih terapij. (Foto: iS
Ameriški zdravniki so začeli prvi uraden poskus zdravljenja s človeškimi embrionalnimi matičnimi celicami.
Oglej si celoten članek

Ameriška uprava za zdravila in prehrano je licenco za zdravljenje podelila biotehniškemu gigantu Geron, ki naj bi kontroverzne celice uporabljal pri zdravljenju ljudi, ki trpijo za poškodbami hrbtenice.

Celice lahko po mnenju strokovnjakov prevzamejo vlogo različnih tipov celic v človeškem telesu, imele naj bi celo zmožnost nadomeščanja izjemno kompleksnih živčnih celic.
 
Pred dokončno uporabo izvornih celic v medicini bodo v bolnišnici v Atlanti preiskali morebitne stranske učinke tovrstnega zdravljenja.

Sveti gral sodobne medicine
Mnogi znanstveniki že dalj časa upajo, da bi lahko izvorne celice uporabili za zdravljenje številnih bolezni. Dosedanji poskusi so namreč pokazali, da je možno reprogramirati odraslo celico iz kostnega mozga in jo spremeniti v poljubno telesno celico. Študije na živalih pa so nakazale, da je vbrizgavanje neposredno v organe varno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.