Slovenija
4 ogledov

Zelena luč za izvorne celice

Izvorne celice mnogi vidijo kot sveti gral novih zdravstvenih terapij. (Foto: iS Žurnal24 main
Ameriški zdravniki so začeli prvi uraden poskus zdravljenja s človeškimi embrionalnimi matičnimi celicami.

Ameriška uprava za zdravila in prehrano je licenco za zdravljenje podelila biotehniškemu gigantu Geron, ki naj bi kontroverzne celice uporabljal pri zdravljenju ljudi, ki trpijo za poškodbami hrbtenice.

Celice lahko po mnenju strokovnjakov prevzamejo vlogo različnih tipov celic v človeškem telesu, imele naj bi celo zmožnost nadomeščanja izjemno kompleksnih živčnih celic.
 
Pred dokončno uporabo izvornih celic v medicini bodo v bolnišnici v Atlanti preiskali morebitne stranske učinke tovrstnega zdravljenja.

Sveti gral sodobne medicine
Mnogi znanstveniki že dalj časa upajo, da bi lahko izvorne celice uporabili za zdravljenje številnih bolezni. Dosedanji poskusi so namreč pokazali, da je možno reprogramirati odraslo celico iz kostnega mozga in jo spremeniti v poljubno telesno celico. Študije na živalih pa so nakazale, da je vbrizgavanje neposredno v organe varno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.