Zelena luč za obnovo Riklijeve vile

Foto: Žurnal24 Propadajoča Riklijeva vila ne bo več kvarila izgleda Bleda
Vila, v kateri bosta restavracija višjega cenovnega razreda in nočni klub, naj bi postala ponos Bleda najkasneje leta 2009.
Oglej si celoten članek

Blejski občinski svet je na današnji izredni seji sprejel obvezno razlago odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za središče Bleda, ki dovoljuje obnovo Riklijeve vile, kot si jo je zamislil njen lastnik Mark Oman. Sprejeta razlaga opredeljuje namen vile za gostinske storitve in ne za bivalne kapacitete ter dovoljuje povečanje kleti. Takšna razlaga se sklada z Omanovim investicijskim projektom, po katerem bi v vili uredil restavracijo, nočni klub, muzej in zasebni apartma za občasno bivanje.

Občinski svet je obvezno razlago sprejel po hitrem postopku, kar je bilo po besedah blejskega župana Janeza Fajfarja nujno, sicer bi se " izvedba projekta, ki se vleče že osem let, še vsaj za dve leti podaljšala". Hitrost odločitve gre na roko tudi investitorju, ki je razen gradbenega dovoljenja že prejel vsa potrebna soglasja in dokumentacijo, mudi pa se mu z oddajo projekta na ministrstvo za kulturo, kjer kandidira za sredstva. Ministrstvo naj bi namreč v 50 odstotkih sofinanciralo gradbena dela obnove in stoodstotno restavratorska dela.

Nocojšnje seje se je udeležil tudi investitor Mark Oman, ki je sin razvpitega Nicholasa Omana, ki je nekdanjo vilo švicarskega zdravilca Arnolda Riklija od države kupil leta 1992. Vse odtlej se družina Oman prizadeva obnoviti propadajočo vilo, vendar je bila vse doslej s projekti neuspešna, saj ti niso bili v skladu z željami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Novi projekt, ki ga je predstavil Mark Oman, pa je zavod ne le podprl, temveč je pripravljen tudi aktivno sodelovati pri njegovi uresničitvi.

Obnova vile se bo, če bo upravna enota v skladu s pričakovanji podelila gradbeno dovoljenje, začela spomladi prihodnje leto. Kdaj bo investicija, ki je po Omanovih ocenah vredna od enega do dveh milijonov evrov, končana, pa še ni popolnoma jasno. Odvisno je namreč tudi od restavratorskih del Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je pojasnil Oman in dodal, da bi bila bistveno prej lahko končana rušitev in gradnja novega nadomestnega objekta kot pa obnova obstoječega, vendar je obnovo zahtevalo ministrstvo za kulturo, ki v nasprotnem primeru projekta ne bi sofinanciralo. Vseeno Oman pričakuje, da bo vila konec leta 2008 ali v prvi polovici leta 2009 dobila svojo nekdanjo podobo in ne bo več sramota Bleda ampak njegov ponos.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.