Slovenija
11 ogledov

Zelena luč za obnovo Riklijeve vile

Propadajoča Riklijeva vila ne bo več kvarila izgleda Bleda Žurnal24 main
Vila, v kateri bosta restavracija višjega cenovnega razreda in nočni klub, naj bi postala ponos Bleda najkasneje leta 2009.

Blejski občinski svet je na današnji izredni seji sprejel obvezno razlago odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za središče Bleda, ki dovoljuje obnovo Riklijeve vile, kot si jo je zamislil njen lastnik Mark Oman. Sprejeta razlaga opredeljuje namen vile za gostinske storitve in ne za bivalne kapacitete ter dovoljuje povečanje kleti. Takšna razlaga se sklada z Omanovim investicijskim projektom, po katerem bi v vili uredil restavracijo, nočni klub, muzej in zasebni apartma za občasno bivanje.

Občinski svet je obvezno razlago sprejel po hitrem postopku, kar je bilo po besedah blejskega župana Janeza Fajfarja nujno, sicer bi se " izvedba projekta, ki se vleče že osem let, še vsaj za dve leti podaljšala". Hitrost odločitve gre na roko tudi investitorju, ki je razen gradbenega dovoljenja že prejel vsa potrebna soglasja in dokumentacijo, mudi pa se mu z oddajo projekta na ministrstvo za kulturo, kjer kandidira za sredstva. Ministrstvo naj bi namreč v 50 odstotkih sofinanciralo gradbena dela obnove in stoodstotno restavratorska dela.

Nocojšnje seje se je udeležil tudi investitor Mark Oman, ki je sin razvpitega Nicholasa Omana, ki je nekdanjo vilo švicarskega zdravilca Arnolda Riklija od države kupil leta 1992. Vse odtlej se družina Oman prizadeva obnoviti propadajočo vilo, vendar je bila vse doslej s projekti neuspešna, saj ti niso bili v skladu z željami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Novi projekt, ki ga je predstavil Mark Oman, pa je zavod ne le podprl, temveč je pripravljen tudi aktivno sodelovati pri njegovi uresničitvi.

Obnova vile se bo, če bo upravna enota v skladu s pričakovanji podelila gradbeno dovoljenje, začela spomladi prihodnje leto. Kdaj bo investicija, ki je po Omanovih ocenah vredna od enega do dveh milijonov evrov, končana, pa še ni popolnoma jasno. Odvisno je namreč tudi od restavratorskih del Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je pojasnil Oman in dodal, da bi bila bistveno prej lahko končana rušitev in gradnja novega nadomestnega objekta kot pa obnova obstoječega, vendar je obnovo zahtevalo ministrstvo za kulturo, ki v nasprotnem primeru projekta ne bi sofinanciralo. Vseeno Oman pričakuje, da bo vila konec leta 2008 ali v prvi polovici leta 2009 dobila svojo nekdanjo podobo in ne bo več sramota Bleda ampak njegov ponos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.