Želijo sistemsko ureditev

Foto: Žurnal24 Po besedah Patricije Pavlič so v prvih treh letošnjih mesecih brezplačno izobraz
Ljudske univerze. Imajo težave, ker so hkrati javni zavodi in tržni subjekti.
Oglej si celoten članek

Trebnje. V Centru za izobraževanje in kulturo (Cik) Trebnje, v sklopu katerega deluje tudi ljudska univerza, so se odločili za najem kratkoročnega kredita v višini 60 tisoč evrov, da bi lahko do konca leta zagotavljali tekočo likvidnost. S to problematiko se po navedbah direktorice Patricije Pavlič srečujejo vse ljudske univerze.

Kritje vrzeli
Sredstva za poslovanje večinoma pridobivamo prek razpisov in projektov,” je pojasnila. Zato morajo najprej izvesti celotne aktivnosti, vključno s plačilom računov, šele nato pa lahko financerjem izstavijo zahtevke. Vrzeli med prilivi in izstavljenimi zahtevki so po navadi krili s tržnimi deleži, zaradi gospodarske krize pa jih zdaj pokrivajo s premostitvenim kreditom. “Ki ga, tako kot vedno, načrtujemo poravnati že septembra,” je dodala Pavličeva.

Glede na to, da Evropa namenja veliko sredstev za razvoj človeških virov, izobraževanje odraslih ne sme zamreti.
Patricija Pavlič

Javni in tržni
Ljudske univerze smo javni zavodi, ustanovljeni s strani lokalnih skupnosti. Za nas velja zakonodaja javnih financ, vendar funkcioniramo kot tržni subjekti, kar pomeni, da naše delovanje ni sistemsko urejeno,” je izpostavila.

Prenova zakonodaje
Umestitev. Šolsko ministrstvo prenavlja zakonodajo, ki sistem šolstva postavlja na novo. K temu so prek svoje zveze pristopile tudi ljudske univerze. Po navedbah Pavličeve želijo, da se ljudske univerze sistemsko umestijo v javno mrežo, ki bo finančno podprta.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.