Slovenija
17 ogledov

Želijo sistemsko ureditev

Po besedah Patricije Pavlič so v prvih treh letošnjih mesecih brezplačno izobraz Žurnal24 main
Ljudske univerze. Imajo težave, ker so hkrati javni zavodi in tržni subjekti.

Trebnje. V Centru za izobraževanje in kulturo (Cik) Trebnje, v sklopu katerega deluje tudi ljudska univerza, so se odločili za najem kratkoročnega kredita v višini 60 tisoč evrov, da bi lahko do konca leta zagotavljali tekočo likvidnost. S to problematiko se po navedbah direktorice Patricije Pavlič srečujejo vse ljudske univerze.

Kritje vrzeli
Sredstva za poslovanje večinoma pridobivamo prek razpisov in projektov,” je pojasnila. Zato morajo najprej izvesti celotne aktivnosti, vključno s plačilom računov, šele nato pa lahko financerjem izstavijo zahtevke. Vrzeli med prilivi in izstavljenimi zahtevki so po navadi krili s tržnimi deleži, zaradi gospodarske krize pa jih zdaj pokrivajo s premostitvenim kreditom. “Ki ga, tako kot vedno, načrtujemo poravnati že septembra,” je dodala Pavličeva.

Glede na to, da Evropa namenja veliko sredstev za razvoj človeških virov, izobraževanje odraslih ne sme zamreti.
Patricija Pavlič

Javni in tržni
Ljudske univerze smo javni zavodi, ustanovljeni s strani lokalnih skupnosti. Za nas velja zakonodaja javnih financ, vendar funkcioniramo kot tržni subjekti, kar pomeni, da naše delovanje ni sistemsko urejeno,” je izpostavila.

Prenova zakonodaje
Umestitev. Šolsko ministrstvo prenavlja zakonodajo, ki sistem šolstva postavlja na novo. K temu so prek svoje zveze pristopile tudi ljudske univerze. Po navedbah Pavličeve želijo, da se ljudske univerze sistemsko umestijo v javno mrežo, ki bo finančno podprta.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.