Ženske so bolj občutljive na stres

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
To izvira iz občutljivosti na hormon, ki se sprošča pri stresu, kaže najnovejša raziskava.
Oglej si celoten članek

Nevroznanstveniki menijo, da bi študija lahko pokazala, zakaj so ženske bolj dovzetne za depresijo in stres kot moški. Znanstveniki so ugotovili, poskus je bil sicer izveden na podganah, da so ženske ne le bolj občutljive na nizke doze hormona CRF, ampak se tudi slabše spoprijemajo z visokimi ravnmi omenjenega hormona, piše Daily Telegraph. Znano je, da je pri ljudeh, ki imajo psihične motnje, povezane s stresom, motena proizvodnja hormona CRF.

V poskusu so ugotovili, da so samci podgan razvili manjšo občutljivost na CRF, medtem ko pri samicah do teh prilagoditev ni prišlo. To bi po mnenju znanstvenikov lahko razložilo, zakaj so ženske kar dvakrat bolj dovzetne za depresijo in stres kot moški.

Po mnenju Rite Valentino, ki je vodila raziskavo, bodo morali farmakologi pri zdravljenju depresije sedaj več pozornosti posvetiti tudi razlikam med spoloma na molekularni ravni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.