Slovenija
59 ogledov

Ženske so bolj občutljive na stres

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
To izvira iz občutljivosti na hormon, ki se sprošča pri stresu, kaže najnovejša raziskava.

Nevroznanstveniki menijo, da bi študija lahko pokazala, zakaj so ženske bolj dovzetne za depresijo in stres kot moški. Znanstveniki so ugotovili, poskus je bil sicer izveden na podganah, da so ženske ne le bolj občutljive na nizke doze hormona CRF, ampak se tudi slabše spoprijemajo z visokimi ravnmi omenjenega hormona, piše Daily Telegraph. Znano je, da je pri ljudeh, ki imajo psihične motnje, povezane s stresom, motena proizvodnja hormona CRF.

V poskusu so ugotovili, da so samci podgan razvili manjšo občutljivost na CRF, medtem ko pri samicah do teh prilagoditev ni prišlo. To bi po mnenju znanstvenikov lahko razložilo, zakaj so ženske kar dvakrat bolj dovzetne za depresijo in stres kot moški.

Po mnenju Rite Valentino, ki je vodila raziskavo, bodo morali farmakologi pri zdravljenju depresije sedaj več pozornosti posvetiti tudi razlikam med spoloma na molekularni ravni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.