Židan: "Ali bomo utrdili voljo, ali pa jo bo desna vladna večina"

Foto: Anže Petekovšek
Foto: Anže Petekovšek
Predsednik SD Dejan Židan je v uvodu današnjega kongresa v Velenju okoli 700 udeležencem spregovoril o delu stranke, rezultatih in svojem položaju.
Oglej si celoten članek

Dejan Židan je dejal, da želi SD peljati naprej, ker ima jasno in prepričljivo vizijo. Člani in podporniki SD so se danes zbrali na programsko-statutarnem kongresu v Rdeči dvorani v Velenju. Kot je v nagovoru pojasnil Židan, bodo z razpravo definirali ključne odgovore na izzive, ki so pred njimi.

Tako bodo naredili premik v zeleno in v levo. Kot je poudaril, je "neoliberalni kapitalizem z izkoriščanjem človeka, družbe in okolja največji del problema, svet pa pelje v povezano okoljsko, gospodarsko, socialno, politično in varnostno krizo". To bodo, kot napoveduje, spremenili.

Partnerstvo s sindikati in nevladnimi organizacijami

Prav tako bodo identificirali ključna tveganja prihodnjih desetletij. Med drugim je naštel vprašanja socialne varnosti, okolja, zdravstvene oskrbe in varnosti. V luči teh izzivov se morajo po njegovem mnenju še bolje povezati in organizirati. Zato bodo, kot napoveduje, z digitalnimi orodji poglobili notranjo demokracijo, razvijati pa želijo tudi partnerstvo s sindikati in nevladnimi organizacijami, s katerimi jih povezujejo skupne vrednote.

Poudaril je, da želijo živeti v državi, "ki ne odteguje pomoči najranljivejšim in kjer se dana beseda ali celo podpisana zaveza spoštuje, v državi, kjer so varnostne in obveščevalne službe namenjene zagotavljanju naše varnosti in se v nobenem primeru ne smejo zlorabljati za politično obračunavanje".

Nova vlada Židan: Ljudje bodo to čutili

O majanju koalicije

"Koalicijo načenja pomanjkanje medsebojnega zaupanja," še ugotavlja Židan. Ob tem pa je posvaril, da obstajata dve možnosti: "Ali bomo spet utrdili skupne cilje in voljo, da pospešeno premaknemo stvari, rešimo probleme in uresničujemo koalicijske zaveze, ali pa bo v to posegel nekdo drug z oblikovanjem neke druge, desne vladne večine".

Kot je poudaril, SD poskuša v teh razmerah s pogovorom doseči, da v koaliciji okrepijo razloge, zaradi katerih so prevzeli odgovornost za državo. Hkrati je ponovil, da obžalujejo odločitev Levice. Ta je sporočila, da ni več zavezana sporazumu z vlado. A Židan verjame, da lahko skupaj tudi v spremenjenih političnih okoliščinah delajo dobre stvari za ljudi.

Foto: Saša Despot SDS

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 15:45 10. November 2019.

    židan, sedaj je čas martinovega, nalije se ga, prekmurci mate dost pjače, vino teče v potokih uživaj in žri v …

  • 13:49 10. November 2019.

    Dragi Židan! Daj razloži kako gresta skupaj TEŠ6, ki ste ga zagnali in vaša nova zelena usmeritev? Politika SD je …

  • 08:54 10. November 2019.

    Bebo je tale Židanov fante.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.