Slovenija
5920 ogledov

Židan: Ljudje bodo to čutili

Dejan Židan Anže Petekovšek
V SD so prepričani, da je koalicijska pogodba res dobra in da bodo ljudje to čutili kot boljšo življenjsko kakovost.

Članstvo SD se je izreklo o koalicijski pogodbi. Za vstop v koalicijo se je izreklo skoraj 99-odstotkov članov stranke, ki so se zbrali na zborih v vseh osmih volilnih entoah. 

V prihodnjem tednu bo zasedala tudi Konferenca SD, ki mora po statutu potrditi odločitev za vstop stranke v vlado. Predsednik SD Dejan Židan je po zaključenih zborih članstva pojasnil, “da bomo Socialni demokrati z našim trdim delom v naslednjem obdobju dokazali, da smo na strani ljudi, ki živijo od svojega dela, da ščitimo upokojence, mlade in brezposelne ter bomo z vstopom v koalicijo prevzeli naš del odgovornosti za prihodnost Slovenije in vseh njenih ljudi”.

“Prepričan sem, da bomo Socialni demokrati z našim delovanjem v prihodnji vladi pripomogli k stabilnosti in napredku Slovenije v korist vseh državljank in državljanov. Socialni demokrati imamo znanje in prave ideje, jasen program ter ekipo ljudi, ki imajo izkušnje in vizijo za nadaljni razvoj Slovenije. Rezultati našega dela kažejo, da je Slovenija upravljana bolje, če smo v vladah tudi Socialni demokrati" - Dejan Židan 

"Vodstvo SD koalicijsko pogodbo seveda podpira, ker je naravnava razvojno in rešuje najtežja vprašanja, ki so povezana z ljudmi, od minimalne plače in minimalne pokojnine, do generalne rasti pokojnin, resno bomo začeli odpravljati prekarno delo z ukrepi, ki jih ima država, ob tem pa ima posebno mesto v koalicijski pogodbi kultura," je pred zborom povedal Židan.

Po njegovih besedah bo za kulturo več denarja, toliko, kot ga je že bilo nekoč, davka na knjige ne bo, uveden bo kulturni evro za vzdrževanje objektov in nove gradnje v kulturi. Pomembno za SD je tudi področje šolstva, znanosti in razvoja, "kot majhen narod moramo več raziskovati in imeti bolj kompetentne ljudi, in to področje je v pogodbi dobro naslovljeno," je dodal Židan.

Marjan Šarec in Dejan Židan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Napoveduje boljšo kakvosto življenja

Na vprašanje, ali pri pogajanjih stranka ni iztržila premalo, kar naj bi menili tudi nekateri njeni člani, je Židan odgovoril, da se o kadrih niso pogajali trmasto in krčevito ter da je bolj pomembno, da čim prej dobimo koalicijsko vlado, ker je pogodba res dobra in ker jo bodo ljudje čutili kot boljšo življenjsko kakovost. "Resorje želimo dobro voditi in to je pomembno," je še dodal prvak SD.

Jasno, kdo bo na čelu pravosodja

Vodenje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport naj bi predvidoma prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček. Glede pravosodnega resorja se kot možni kandidatki omenjata Andreja Katič in Dominika Švarc Pipan, pojavila pa se je tudi informacija, da bi si med seboj razdelili ministrsko funkcijo in funkcijo državne sekretarke na tem ministrstvu.

Je pa sodeč po zapisu Švarc Pipanove na Twitterju tudi ta dilema že razrešena. Kot je navedla, bo sama bolj zadovoljna z vlogo državne sekretarke, saj meni da lahko prispeva "več strokovnega znanja in izkušenj kot na primarno politični funkciji ministra" in da nudi bodoči ministrici vso podporo, ki jo potrebuje, da s svojimi političnimi izkušnjami uspešno vodi ekipo.

Dejan Židan SD Kadrovski razrez Slovenija V SD se odločajo med dvema damama

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
 • fedor_anton 01:28 23.avgust 2018.

  Vsaka vlada z levimi tendencami pomeni nazadovanje.Če bomo še naprej volili bolj ali manj preoblečene komuniste bomo kmalu tam kjer je sedaj Venezuela.

 • Avatar stoychi
  stoychi 17:48 22.avgust 2018.

  za dobrobit državljanov, to ponavlja SD že od 1991 leta Slovenija pa tone na vseh področjih, vsakega od nas so že zadolžili za 35 000€ ne da bi kdo koga vprašal ali se strinja s tem. To ni demokracija to je fašizem.

 • Jagijagi1 14:20 22.avgust 2018.

  Banda pokvarjena!

Sorodne novice