Slovenija
1907 ogledov

V SD se odločajo med dvema damama

Andreja Katič MORS
Dominika Švarc Pipan še ostaja v igri.

Dominika Švarc Pipan, strokovnjakinja mednarodnega prava, ostaja v igri za pravosodno ministrico, je danes potrdil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Kot ministrico za pravosodje se je sicer v zadnjih dnevih presenetljivo omenjalo Andrejo Katič, prav tako pravnica in dosedanja ministrica za obrambo. SD, ki se bo danes znotraj regijskih odborov opredelil do koalicije, bo prevzel še ministrstvo za šolstvo, vodil ga bo Jernej Pikalo ter ministrstvo za kulturo, ki ga bo vodil Dejan Prešiček. Predsednik SD Dejan Židan bo postal predsednik DZ.

"Vtis je, da smo mi izgubili in da smo zelo slabi pogajalci. Kdo je zdaj zmagovalec v tej zgodbi, ne vem. Vem, da bomo lahko vsi skupaj zmagovalci, če bomo naredili kaj dobrega za državo," pravi Han.

Leben ali Gašperšič?

Jure Leben | Avtor: Anže Petkovšek Jure Leben Anže Petkovšek
Kljub temu, da je na volitvah dobila več glasov, je SD v bitki s SMC potegnila krajšo. SMC je uspelo zadržati ministrstvo za gospodarstvo, ki ga bo še naprej vodil Zdravko Počivalšek, čemur nasprotuje Levica. Dosedanji premier Miro Cerar pa se je odpovedal mestu predsednika DZ in bo zunanji minister. Slovenija bo v času njegovega mandata predsedovala Svetu EU. SMC bo vodila še ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Za ministrstvo za okolje in prostor sta pretendenta za vodenje tega resorja dosedanji infrastrukturni minister Peter Gašperšič in državni sekretar na tem ministrstvu Jure Leben.

 

"V tej konstelaciji bi vlada lahko delovala določen čas"

Alenka Bratušek na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot
LMŠ, katere predsednik Marjan Šarec bo vodil vlado, so pripadla štiri ministrstva: za zdravje, notranje zadeve, javno upravo in finance. Mesto obrambnega ministra bo ponovno zasedel predsednik DeSUS Karl Erjavec. DeSUSu je pripadlo še kmetijsko ministrstvo, Alenka Bratušek bo postala ministrica za infrastrukturo, SAB pa je pripadlo še ministrstvo za kohezijo in Slovence v zamejstvu, oba brez listnice.

"Ocenjujemo, da bi v tej konstelaciji vlada lahko delovala določen čas," je v izjavi za medije v DZ dejal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. Kot je pojasnil, tej vladi "že od začetka vsi napovedujejo kratek vek trajanja", sam pa verjame, da bo "ob dobrem razrezu ta vek bistveno podaljšan, morda tudi na obdobje štirih let".

Komentarjev 3
  • smuc 17:48 21.avgust 2018.

    V SDju ni dam!!!