Slovenija
6016 ogledov

SMC umika svojo kandidatko

Državni zbor Anže Petekovšek
SMC se odpoveduje podpredsedniškemu mestu v DZ, dobiva ga DeSUS

SMC bo umaknila kandidaturo svoje poslanke Monike Gregorčič za podpredsednico DZ, so zpotrdili v stranki. Po dogovoru o kadrovskem razrezu v vladi bo namreč podpredsedniško mesto pripadlo poleg LMŠ še DeSUS. Kdo bo njihov kandidat oziroma kandidatka še ni znano, v stranki pravijo, da se bodo o tem odločili v tem tednu.

SMC že štiri ministrstva

Minuli teden sta bili za dve koalicijski podpredsedniški mesti vloženi kandidaturi poslanke LMŠ Tine Heferle in poslanke SMC Gregorčičeve. Po dogovoru o ministrski ekipi, po katerem je SMC dobila vodenje štirih ministrstev - neuradno zunanjega, okoljskega, gospodarskega in za delo, pa je SMC kandidaturo svoje poslanke umaknila, na njeno mesto pa bo svojo kandidatko predlagala DeSUS. Ta bo imela v vladi zgolj dva ministra - neuradno obrambnega in kmetijskega.

Na pobudo predsednika DZ Mateja Tonina se bodo opoldne vodje poslanskih skupin sestali na posvetu o sestavi delovnih teles DZ. Generalni sekretarji strank naj bi govorili tudi o mestih državnih sekretarjev.

Svojega kandidata predlagala tudi SDS

Podpredsedniki pomagajo predsedniku državnega zbora pri njegovem delu in opravljajo v dogovoru z njim posamezne zadeve z njegovega delovnega področja. Če je predsednik državnega zbora odsoten ali zadržan, ga nadomešča podpredsednik, ki ga določi predsednik. Začasnega predsednika državnega zbora Mateja Tonina naj bi zamenjal prvak SD Dejan Židan.

Marjan Šarec v DZ Dogovor Slovenija Kateri stranki katero ministrstvo?

Po poslovniku ima državni zbor največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. V SDS bodo na to mesto predlagali poslanca Jožeta Tanka, je za Odmeve potrdil vodja poslanske skupine Danijel Krivec. V minulem mandatu se je SDS tej možnosti odpovedala, saj so v stranki zaradi pozneje sicer razveljavljene obsodbe predsednika stranke Janeza Janše v zadevi Patria napovedali, da bodo pri delu DZ sodelovali "selektivno".

seja DZ Slovenija Kako naj verjamem, da bodo stranke, ki so poslabšale razmere, zdaj vse rešile?
Komentarjev 5
  • Avatar tupatam
    tupatam 15:04 21.avgust 2018.

    Kdo pa je še za kaj odgovarjal v tej državi?

  • Avatar Leon
    Leon 14:06 21.avgust 2018.

    SMC ........Cerar bi moral odgovarjati skupaj s Kolarjevo zaradi smrti premnogih ,ki so umrli v čakalni vrsti zaradi napačne odločitve Kolarjeve in poloma zdravstvene reforme ! SMC ne bi smeli nikoli več kandidirati v Sloveniji .