Slovenija
5449 ogledov

Levica: "Tonin ne počne drugega, kot skuša dvigniti poslanske plače"

Matej T. Vatovec na sestanku predsednikov strank Anže Petkovšek
Ostro nad Tonina.

"Potrebno je izpostaviti, kar se že dlje časa dogaja v zakulisju, to, kar je gospod Tonin naredil več kot ostali predsedniki je to, da poskuša zvišati plače poslancem kot nekateremu drugemu osebju v Državnem zboru," je danes dejal Matej Tašner Vatovac, poslanec Levice. Tašner Vatovec pravi, da se pod okriljem Mateja Tonina pripravlja široka reforma, ki se nanaša tako na povišanje pavšala vsem poslancem, spremembo plačevanja potnih stroškov in tudi dvig plačnih mest. "To dokazuje, da je Tonin del političnega esteblišmenta, ki misli samo na svoje privilegije," še dodaja Tašner Vatovec.

Kakšen je status Levice?

Mateja Tonina predsednika NSi bodo z mesta začasnega predsednika državnega zbora razrešili na četrtkovi seji, za predsednika DZ pa bo kandidiral predsednik SD Dejan Židan. Na pobudo Tonina pa so se danes sestali vodje poslanskih skupin, ki so se dogovarjali o sestavi delovnih teles, spor pa se je vnovič vnel glede statusa Levice. "Mi smo vztrajali, da smo opozicijska stranka, kar potrjujejo tudi stranke peterčka," pravi Tašner Vatovec.

"Hoteli so, da bi bila Levica jeziček na tehnici"

Tonin je medtem pojasnil, da je parlamentarna zakonodajno-pravna služba tudi na današnjem delovnem posvetu pojasnila razloge, zakaj je treba Levico obravnavati kot koalicijsko poslansko skupino, kar so zagovarjali tudi v SDS, NSi in SNS. A v koaliciji in Levici tega niso želeli sprejeti, velikost in tudi sestavo komisij za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb, v katerih ima po poslovniku večino opozicija, pa so želeli "nastaviti tako, da bi bila Levica jeziček na tehtnici", je dejal Tonin "Gospod Tonin zavaja, ali pa ne razume," pravi Tašner Vatovec.

Tonin za zmanjšanje številčnosti odborov

Levica se je zato iz komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, opozicijske stranke pa bodo imele večino tudi v komisiji za nadzor javnih financ. Če ne bi, omenjene tri opozicijske stranke svojih članov v komisiji sploh ne bi predlagale.

Koalicija je zavrnila Toninov predlog, da bi zmanjšali številčnost odborov na 13 članov. Po mnenju Tonina bi bilo delo v DZ bolj operativno in hitrejše, da se ne bi podvajale zadeve in na odborih razprava ne bi bila tako dolga kot na plenarnem zasedanju. "Koalicija nas je enostavno preglasovala," je dejal Tonin. Komisije in odbori bodo ostali tako veliki kot v preteklem mandatu.

Komentarjev 5
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:16 21.avgust 2018.

    Trojansko kljuse Tonin,samo izvršuje ukaze svojega plešatega fürerja doktorja fasaderstva s potrdilom o doktoratu na Univerzi Kosovë Prishtinë?

  • Spark 20:59 21.avgust 2018.

    Pezde farško.

  • jakec1575 16:13 21.avgust 2018.

    Tonin, kot član opozicijske stranke, zeli skrojiti parlament za naslednja 4 leta po svojem kroju. Zvito ampak nedemokraticno. kar se tice plac. Fino bi bilo, da se resno placa vse ljudi, ki delajo 3 izmene in imajo podocnjake do tal. ...prikaži več V parlamentu dobijo subvencionirano kosilo za 2-3€. to pove vse o tej hisi. riba vedno smrdi pri glavi. stoicnost se zacne pri osebni integriteti, fantje in dekleta v parlamentu. poslanec levice je imel vsaj jajca se oglasiti.