Zime bo kmalu konec

Foto: Saša Despot sneg
Glede na to, da danes sovpadata pust, ki preganja zimo, in Valentin, ki ima ključ do korenin, se bo zima zagotovo kmalu poslovila. V Prlekiji se je ohranila na ta dan peka sladkega kruha.
Oglej si celoten članek

Večina pozna valentinovo kot praznik zaljubljencev, ki ga zaznamujejo rdeče vrtnice in čokoladni pralineji v obliki srca. Po besedah etnologinje Bojane Rogelj Škafar se je v Sloveniji dobro prijel, čeprav ga množično praznujemo šele od začetka 90. let.

Čeprav se tega praznika drži sloves komercializacije in kot praznik trgovcev, pa Rogelj Škafarjeva pravi, da je "tudi priložnost, da si še posebej izrazimo ljubezenska čustva in utrdimo prijateljstvo".

Prebujanje narave

Glede na uradno vremensko napoved, bodo jutra še naprej pod ničlo, bo pa v četrtek čez dan "kar" 5 stopinj Celzija.

Veliko dlje pa pozna slovenska kulturna dediščina valentinovo kot dan, ko se začne prebujati narava. V Prlekiji se je ohranila navada, da spečejo pecivo iz sladkega kruha, ki ga nato položijo na okensko polico ali v grmovje. Otroci jih zjutraj poberejo v prepričanju, da so jih prinesli ptički, ki se vračajo, saj prihaja pomlad.

Skrivnostni Valentin
O tem, kdo je bil Sv. Valentin, obstaja več zgodba. Po eni naj bi bil rimski duhovnik, ki je poročal krščanske pare in pomagal vsem kristjanom, ki jih je rimski cesar preganjal.

Druga zgodba pripoveduje, da je bil Valentin svetnik, ki je slepi poganski deklici povrnil vid, zato je njena družina sprejela krščansko vero, tretja različic pa pravi, da je ozdravil sina pogana, ki je bolehal za epilepsijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.