Zirs: Za napako se opravičujemo

Foto: Žurnal24 V ZDL pravijo, da vodovodni sistem in zobozdravstvene stole vzdržujejo z rednim
Legionela. Med 26 vzorci vode z zobozdravniških stolov v ZD Ljubljana legionela v 14 vzorcih.
Oglej si celoten članek

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) RS je legionelo po zadnjih podatkih odkril v 14 od 26 vzorcev vode z zobozdravniških stolov, odvzetih v zobozdravstvenih dispanzerjih Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL); v 12 vzorcih legionele ni odkril, so v ponedeljek sporočili z Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije (Zirs). Podobne rezultate so nam že dopoldne posredovali iz ZDL.

Ker so nam z Zirsa v petek sporočili, da je bila legionela najdena v vseh odvzetih vzorcih vode v zobozdravstvenih dispanzerjih ZDL, in smo ta podatek že objavili, smo inšpektorat zaprosili za dodatna pojasnila. Darko Mehikić z Zirsa se je opravičil in dejal, da je se je napaka v njihovih petkovih odgovorih zgodila zaradi uporabe ene od dveh metodologij za merjenje, ki kot nizko tveganje oceni prisotnost od 0 do 9 legionel v decilitru vode. Pri vnosu v tabelo bi bilo zato treba opredeliti, koliko legionel je bilo v vzorcu, torej tudi nič, česar pa vnašalec ni storil.

V ZDL so že opravili novo testiranje vode, očistili zobozdravstvene stole in preselili delo v druge ambulante.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.