Slovenija
52 ogledov

Zirs: Za napako se opravičujemo

V ZDL pravijo, da vodovodni sistem in zobozdravstvene stole vzdržujejo z rednim Žurnal24 main
Legionela. Med 26 vzorci vode z zobozdravniških stolov v ZD Ljubljana legionela v 14 vzorcih.

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) RS je legionelo po zadnjih podatkih odkril v 14 od 26 vzorcev vode z zobozdravniških stolov, odvzetih v zobozdravstvenih dispanzerjih Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL); v 12 vzorcih legionele ni odkril, so v ponedeljek sporočili z Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije (Zirs). Podobne rezultate so nam že dopoldne posredovali iz ZDL.

Ker so nam z Zirsa v petek sporočili, da je bila legionela najdena v vseh odvzetih vzorcih vode v zobozdravstvenih dispanzerjih ZDL, in smo ta podatek že objavili, smo inšpektorat zaprosili za dodatna pojasnila. Darko Mehikić z Zirsa se je opravičil in dejal, da je se je napaka v njihovih petkovih odgovorih zgodila zaradi uporabe ene od dveh metodologij za merjenje, ki kot nizko tveganje oceni prisotnost od 0 do 9 legionel v decilitru vode. Pri vnosu v tabelo bi bilo zato treba opredeliti, koliko legionel je bilo v vzorcu, torej tudi nič, česar pa vnašalec ni storil.

V ZDL so že opravili novo testiranje vode, očistili zobozdravstvene stole in preselili delo v druge ambulante.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.