Živalski virus v človeških celicah

Foto: Žurnal24 Novo zdravljenje z ultrazvokom je prikazalo izredne rezultate.
Virus, ki povzroča raka pri živalih, je bil zdaj odkrit tudi v človeških celicah. Z nadaljnjimi raziskavami bi lahko odkrili rešitev za raka na prostati.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci Univerz v Utahu in Kolumbiji so odkrili povezavo virusa, ki povzroča raka pri živalih, s človeškimi rakavimi celicami v prostati. Virus XMRV (Xenotropic murine leukaemia virus-related virus) so našli v skoraj tretjini vseh rakavih prostat, ki so jih preučevali.

XMRV je retrovirus, ki po zgradbi spominja na virus HIV. Ko doseže kromosome, jih nemudoma okuži, to pa lahko ustavi normalen razvoj celic. Znan je po tem, da povzroča levkemijo in druge tumorje pri živalih.
"Še vedno ne vemo, ali ta virus povzroča raka tudi pri ljudeh, zato to predstavlja pomembno vprašanje, na katero bomo poskušali odgovoriti," je komentiral rezultate vodja raziskave Ila Sigh. Glede na to, da je virus bolj aktiven v prisotnosti testosterona in nekaterih drugih hormonov, so možnosti povezave toliko večje.

"Izsledki te študije povečujejo možnost, da virus prispeva k hitrejšemu razvoju raka na prostati," priznava strokovnjak za raka na prostati Chris Parker. Če se bo to izkazalo za resnično, bodo začeli raziskovati, ali bi določena cepiva povečala zaščito pred rakom na prostati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.