Slovenija
22 ogledov

Živalski virus v človeških celicah

Novo zdravljenje z ultrazvokom je prikazalo izredne rezultate. Žurnal24 main
Virus, ki povzroča raka pri živalih, je bil zdaj odkrit tudi v človeških celicah. Z nadaljnjimi raziskavami bi lahko odkrili rešitev za raka na prostati.

Raziskovalci Univerz v Utahu in Kolumbiji so odkrili povezavo virusa, ki povzroča raka pri živalih, s človeškimi rakavimi celicami v prostati. Virus XMRV (Xenotropic murine leukaemia virus-related virus) so našli v skoraj tretjini vseh rakavih prostat, ki so jih preučevali.

XMRV je retrovirus, ki po zgradbi spominja na virus HIV. Ko doseže kromosome, jih nemudoma okuži, to pa lahko ustavi normalen razvoj celic. Znan je po tem, da povzroča levkemijo in druge tumorje pri živalih.
"Še vedno ne vemo, ali ta virus povzroča raka tudi pri ljudeh, zato to predstavlja pomembno vprašanje, na katero bomo poskušali odgovoriti," je komentiral rezultate vodja raziskave Ila Sigh. Glede na to, da je virus bolj aktiven v prisotnosti testosterona in nekaterih drugih hormonov, so možnosti povezave toliko večje.

"Izsledki te študije povečujejo možnost, da virus prispeva k hitrejšemu razvoju raka na prostati," priznava strokovnjak za raka na prostati Chris Parker. Če se bo to izkazalo za resnično, bodo začeli raziskovati, ali bi določena cepiva povečala zaščito pred rakom na prostati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.