Življenje v Sisku smrtno nevarno

Foto: Žurnal24 Povečano število rakavih bolnikov v Sisku za zdaj povezujejo z onesnaženim zrako
Hrvaška vlada bo začela preiskavo, ali je ogromno število rakavih bolnikov v Sisku povezano s tamkajšnjo onesnaženostjo zraka. Anton Komat: Tudi Slovenija ima veliko Siskov!
Oglej si celoten članek

"V Sloveniji je veliko Siskov, a naše zdravstvo se s tem ne ukvarja, ker ima očitno preveč dela samo s sabo," nam je dejal okoljevarstvenik Anton Komat, ki je pred časom opozoril tudi na povezavo med slabo kakovostjo vode na SV Slovenije in številom rakavih bolnikov.

Če pri nas raziskav o morebitni povezanosti raka z bivalnimi pogoji ne bo, pa se bo te problematike lotila naša južna soseda. Po tem ko je tudi hrvaški zavod za javno zdravstvo potrdil (pre)veliko število rakavih obolenj v Sisku, se je vlada odločila za raziskavo.

Kako nevaren je Sisak?
Prebivalci bi radi vedeli, kako nevarno je živeti v Sisku in zakaj je tam umrljivost za levkemijo in  stopnja malignih obolenj pri mladostnikih opazno večja od hrvaškega povprečja. Tudi povprečje tistih, ki so kronični respiratorni bolniki, je sicer v Sisku skoraj dvakrat večje kot drugod.

Komat: Interesi nekaterih so premočni

"Gre za vprašanje, kaj so našli Hrvatje v zraku in kako bodo nadaljevali raziskavo. V Sloveniji je denimo zaradi sežiganja plastike v zraku kancerogena snov, ki pade na tla, od tam pa gre v zemljo in posledično hrano. Pri nas je pred kakimi sedmimi leti neka zdravnica delala raziskavo o povezavi nitratov, ki pridejo iz kmetijstva v pitno vodo, in rakom na želodcu. V prvi fazi je ugotovila, da povezava obstaja. Nato ji raziskave niso več financirali. Še ena zdravnica je delala raziskavo okrog azbesta, ki tudi z drobnimi delci po zraku potuje naokrog in to ljudje vdihavajo. Tudi njej so ukinili raziskave. Tu se vidi, da politiki dejansko niso v službi javnosti," pa ob tem še dodaja Komat.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.