Slovenija
22 ogledov

Življenje v Sisku smrtno nevarno

Povečano število rakavih bolnikov v Sisku za zdaj povezujejo z onesnaženim zrako Žurnal24 main
Hrvaška vlada bo začela preiskavo, ali je ogromno število rakavih bolnikov v Sisku povezano s tamkajšnjo onesnaženostjo zraka. Anton Komat: Tudi Slovenija ima veliko Siskov!

"V Sloveniji je veliko Siskov, a naše zdravstvo se s tem ne ukvarja, ker ima očitno preveč dela samo s sabo," nam je dejal okoljevarstvenik Anton Komat, ki je pred časom opozoril tudi na povezavo med slabo kakovostjo vode na SV Slovenije in številom rakavih bolnikov.

Če pri nas raziskav o morebitni povezanosti raka z bivalnimi pogoji ne bo, pa se bo te problematike lotila naša južna soseda. Po tem ko je tudi hrvaški zavod za javno zdravstvo potrdil (pre)veliko število rakavih obolenj v Sisku, se je vlada odločila za raziskavo.

Kako nevaren je Sisak?
Prebivalci bi radi vedeli, kako nevarno je živeti v Sisku in zakaj je tam umrljivost za levkemijo in  stopnja malignih obolenj pri mladostnikih opazno večja od hrvaškega povprečja. Tudi povprečje tistih, ki so kronični respiratorni bolniki, je sicer v Sisku skoraj dvakrat večje kot drugod.

Komat: Interesi nekaterih so premočni

"Gre za vprašanje, kaj so našli Hrvatje v zraku in kako bodo nadaljevali raziskavo. V Sloveniji je denimo zaradi sežiganja plastike v zraku kancerogena snov, ki pade na tla, od tam pa gre v zemljo in posledično hrano. Pri nas je pred kakimi sedmimi leti neka zdravnica delala raziskavo o povezavi nitratov, ki pridejo iz kmetijstva v pitno vodo, in rakom na želodcu. V prvi fazi je ugotovila, da povezava obstaja. Nato ji raziskave niso več financirali. Še ena zdravnica je delala raziskavo okrog azbesta, ki tudi z drobnimi delci po zraku potuje naokrog in to ljudje vdihavajo. Tudi njej so ukinili raziskave. Tu se vidi, da politiki dejansko niso v službi javnosti," pa ob tem še dodaja Komat.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.