Žižek: WikiLeaks razkril našo sramoto

Foto: Žurnal24 Slavoj Žižek pravi, da je WikiLeaks z javnimi razkritji še povečal naš sram gled
"Ali nismo izvedeli točno tega, kar smo pričakovali, da bomo izvedeli?" se v primeru razkritij ameriških diplomatskih depeš sprašuje Slavoj Žižek.
Oglej si celoten članek
Ko ZDA posredujejo v Iraku, da bi mu prinesle sekularno demokracijo, rezultat pa je okrepitev religijskega fundamentalizma in bistveno močnejši Iran, tu ne gre za tragično napako nekoga z iskrenimi nameni. Gre za poraz ciničnega prevaranta pri lastni igri.
Slavoj Žižek

"Edino presenetljivo dejstvo, ki ga je razkril WikiLeaks, je, da depeše ne vsebujejo presenečenj," je za eno od angleških revij zapisal slovenski filozof Slavoj Žižek.

Ugotavlja, da je edina prava sprememba, ki jo je prinesel WikiLeaks, to, da se zdaj ne moremo več pretvarjati, "da ne vemo stvari, za katere vsi drugi vedo, da jih vemo". Navaja indijskega akademika Saroja Girija, ki je WikiLeaksu pripisal "soočenje z oblastjo prek soočanja s kanali, s katerimi se s to oblastjo običajno sooča, in razkritjem resnice".

Osramotili posameznike, ne ZDA
Cilj razkritij WikiLeaksa po Žižkovem mnenju ni osramotiti nosilce oblasti, ampak pripraviti ljudi do tega, da si začnemo prizadevati za nov tip oblasti, ki bi presegel omejitve predstavniške demokracije.

"Soočeni smo z brezsramnim cinizmom globalnega reda, katerega zagovorniki si zgolj domišljajo, da verjamejo v svoje predstave o demokraciji, človekovih pravicah in podobnem. WikiLeaks so našo sramoto, da podpiramo takšno oblast, z objavami naredili še hujšo," pravi Žižek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.