Slovenija
15 ogledov

Žižek: WikiLeaks razkril našo sramoto

Slavoj Žižek pravi, da je WikiLeaks z javnimi razkritji še povečal naš sram gled Žurnal24 main
"Ali nismo izvedeli točno tega, kar smo pričakovali, da bomo izvedeli?" se v primeru razkritij ameriških diplomatskih depeš sprašuje Slavoj Žižek.
Ko ZDA posredujejo v Iraku, da bi mu prinesle sekularno demokracijo, rezultat pa je okrepitev religijskega fundamentalizma in bistveno močnejši Iran, tu ne gre za tragično napako nekoga z iskrenimi nameni. Gre za poraz ciničnega prevaranta pri lastni igri.
Slavoj Žižek

"Edino presenetljivo dejstvo, ki ga je razkril WikiLeaks, je, da depeše ne vsebujejo presenečenj," je za eno od angleških revij zapisal slovenski filozof Slavoj Žižek.

Ugotavlja, da je edina prava sprememba, ki jo je prinesel WikiLeaks, to, da se zdaj ne moremo več pretvarjati, "da ne vemo stvari, za katere vsi drugi vedo, da jih vemo". Navaja indijskega akademika Saroja Girija, ki je WikiLeaksu pripisal "soočenje z oblastjo prek soočanja s kanali, s katerimi se s to oblastjo običajno sooča, in razkritjem resnice".

Osramotili posameznike, ne ZDA
Cilj razkritij WikiLeaksa po Žižkovem mnenju ni osramotiti nosilce oblasti, ampak pripraviti ljudi do tega, da si začnemo prizadevati za nov tip oblasti, ki bi presegel omejitve predstavniške demokracije.

"Soočeni smo z brezsramnim cinizmom globalnega reda, katerega zagovorniki si zgolj domišljajo, da verjamejo v svoje predstave o demokraciji, človekovih pravicah in podobnem. WikiLeaks so našo sramoto, da podpiramo takšno oblast, z objavami naredili še hujšo," pravi Žižek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.