Zlato nam vozijo iz Dubaja

Foto: Suzana Kos zlato Foto: Žurnal24 bančni depoziti
Mrzlica. Prekupčevalci z zlatom nabavljajo tudi pri Arabcih. Zaslužki. Podatke o zaslužkih in prodanih količinah ob trenutnem velikem povpraševanju ljudi po zlatu skrivajo.
Oglej si celoten članek

Denar. Znesek, ki smo ga imeli Slovenci na bančnih računih v obliki kratkoročnih depozitov, se je od lanskega maja v enem letu zmanjšal za 178 milijonov evrov. Podatki centralne banke še ne zajemajo poletnih premikov, ko se je po podatkih trgovcev z zlatom zlasti avgusta povpraševanje prebivalstva po njem izrazito povečalo.

Poznavalci ocenjujejo, da se je del prihrankov iz evrov prelil tudi v zlato. “Opazno je, da želijo imeti stranke del prihrankov v zlatu,” potrjujejo na Abanki, ki je sicer pri nas edina banka, ki strankam ponuja tudi to vrsto naložbe. “Povpraševanje narašča,” dodajajo.

Nenehno je zvonilo

Preverili smo tudi v eni od prodajaln Zlatarne Celje, kjer je telefon ob našem obisku nenehno zvonil, stranke pa so se zanimale za možnosti nakupa zlata; ploščico grama zlata so sredi tedna prodajali po 54 evrov. “Na dan imam različno število strank, v povprečju jih od 15 do 20 v odkup ponuja svojo zlatnino. To pošiljam v Švico, kjer jo pretapljajo; povpraševanja po naložbenem zlatu pa je manj. Vsekakor pa narašča; največji znesek, ki sem ga dobil v enem dnevu od vlagatelja do zdaj, je bil 300 tisoč evrov,” pove eden od trgovcev z zlatom v Kopru, ki, kot pravi, zaradi varnosti svoje družine ne želi biti imenovan. Dodaja, da je med njegovimi strankami tudi vse več Hrvatov. “Trgovanje z zlatom je namreč pri sosedih obdavčeno s skupno okoli 50 odstotki. Zato hrvaške stranke običajno najamejo kar sef v Banki Koper za okoli 14 evrov na leto in tam hranijo svoje zlate naložbe,” razloži.

Kaj pa zaslužki?

Konkretnih podatkov o tem, koliko prometa ustvarijo s prodajo zlata vse številčnejšim kupcem, trgovci ne dajejo. “Žal so to zaupni podatki in vam jih ne moremo posredovati. Investitorji so predvsem ljudje, ki želijo na dolgi rok zaščititi svoje premoženje,” pravi Peter Slapšak, direktor družbe Elementum. Po njegovih izkušnjah se ob vsakem večjem gospodarskem šoku oziroma večji podražitvi zlata in srebra povpraševanje zelo poveča. Tudi Marjan Vukosav, ki zbira naročila strank, denar pa nato nakazuje v Dubaj, od koder zlato pošiljajo z letalom, pri podatkih ne želi biti čisto konkreten. Zaradi visokih cen zlata, ki jih je to doseglo v zadnjem mesecu, pa so po njegovem ljudje že povečali povpraševanje tudi po srebru.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:35 2. September 2011.

    Če kupujete plemenite kovine, ga kupite od uradnega prodajalca, kateri kupuje samo od priznanih kovnic z Good delivery certifikatom. Kupujte …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.