Slovenija
126 ogledov

Zlato nam vozijo iz Dubaja

zlato
1/2
Suzana Kos
Mrzlica. Prekupčevalci z zlatom nabavljajo tudi pri Arabcih. Zaslužki. Podatke o zaslužkih in prodanih količinah ob trenutnem velikem povpraševanju ljudi po zlatu skrivajo.

Denar. Znesek, ki smo ga imeli Slovenci na bančnih računih v obliki kratkoročnih depozitov, se je od lanskega maja v enem letu zmanjšal za 178 milijonov evrov. Podatki centralne banke še ne zajemajo poletnih premikov, ko se je po podatkih trgovcev z zlatom zlasti avgusta povpraševanje prebivalstva po njem izrazito povečalo.

Poznavalci ocenjujejo, da se je del prihrankov iz evrov prelil tudi v zlato. “Opazno je, da želijo imeti stranke del prihrankov v zlatu,” potrjujejo na Abanki, ki je sicer pri nas edina banka, ki strankam ponuja tudi to vrsto naložbe. “Povpraševanje narašča,” dodajajo.

Nenehno je zvonilo

Preverili smo tudi v eni od prodajaln Zlatarne Celje, kjer je telefon ob našem obisku nenehno zvonil, stranke pa so se zanimale za možnosti nakupa zlata; ploščico grama zlata so sredi tedna prodajali po 54 evrov. “Na dan imam različno število strank, v povprečju jih od 15 do 20 v odkup ponuja svojo zlatnino. To pošiljam v Švico, kjer jo pretapljajo; povpraševanja po naložbenem zlatu pa je manj. Vsekakor pa narašča; največji znesek, ki sem ga dobil v enem dnevu od vlagatelja do zdaj, je bil 300 tisoč evrov,” pove eden od trgovcev z zlatom v Kopru, ki, kot pravi, zaradi varnosti svoje družine ne želi biti imenovan. Dodaja, da je med njegovimi strankami tudi vse več Hrvatov. “Trgovanje z zlatom je namreč pri sosedih obdavčeno s skupno okoli 50 odstotki. Zato hrvaške stranke običajno najamejo kar sef v Banki Koper za okoli 14 evrov na leto in tam hranijo svoje zlate naložbe,” razloži.

Kaj pa zaslužki?

Konkretnih podatkov o tem, koliko prometa ustvarijo s prodajo zlata vse številčnejšim kupcem, trgovci ne dajejo. “Žal so to zaupni podatki in vam jih ne moremo posredovati. Investitorji so predvsem ljudje, ki želijo na dolgi rok zaščititi svoje premoženje,” pravi Peter Slapšak, direktor družbe Elementum. Po njegovih izkušnjah se ob vsakem večjem gospodarskem šoku oziroma večji podražitvi zlata in srebra povpraševanje zelo poveča. Tudi Marjan Vukosav, ki zbira naročila strank, denar pa nato nakazuje v Dubaj, od koder zlato pošiljajo z letalom, pri podatkih ne želi biti čisto konkreten. Zaradi visokih cen zlata, ki jih je to doseglo v zadnjem mesecu, pa so po njegovem ljudje že povečali povpraševanje tudi po srebru.

Komentarjev 1
  • mirko 08:35 02.september 2011.

    Če kupujete plemenite kovine, ga kupite od uradnega prodajalca, kateri kupuje samo od priznanih kovnic z Good delivery certifikatom. Kupujte enote v višinini do max. tisoš evrov, da boste kasneje lažje prodali. Nikakor pa ne kupujte naložbeno plemenito kovino na ...prikaži več papirju, ker v primeru stečaja firme ostanete praznih rok. Kupujte ga v fizični obliki in ga imejte skritega doma, najboljše v varno skritem sefu. Nakup naj bo dolgoročna naložba. Kupujte takrat, ko cene padejo na zelo nisko raven in prodajajte takrat ko cene zrastejo na nerealno viskoko vrednost. Kdaj je pa to, pa sami presodite in se ne zanašajte na kvazi strokovnjake in svetovalce. Najboljši kazatelj je pa, kdaj prodat, takrat, ko se ljudje že na ulici pogovarjajo, kako se splača kupovat plemenite kovine.

Sorodne novice