Slovenija
37 ogledov

Poročni prstan tudi ni prava rešitev

Suzana Kos Dare Čekeliš
Kaj nam bo dalo večjo varnost? Zlato, krava ali poročna rinka na prstu?

Podatki o gibanju bančnih depozitov prebivalstva kažejo dvoje: povečevanje dolgoročnega varčevanja lahko razložimo, da si ljudje ustvarjajo rezervo za morebiti še težje čase, ki prihajajo, po drugi strani pa bi glede na podatke o odlivih kratkoročnih depozitov lahko sklepali, da se del denarja pretaplja v zlato.

Trgovci z žlahtno kovino si manejo roke, vsakodnevno srečujem ljudi, ki razmišljajo, ali bi del denarja še sami prelili v zlate ploščice. Srečala sem tudi takšne, očitno brez prave ideje za darilo, ki naložbeno zlato kupujejo za darilo ob rojstnem dnevu in drugih priložnostih.

Balon. Trgovci z zlatom poudarjajo, da je najpomembnejši motiv investitorjev v zlato in srebro razpršitev premoženja, kar naj bi bila edina pravilna strategija. Se pa tudi že oglašajo skeptiki – opozarjajo, da bo prenapihnjeni zlati balon počil prav tako, kot sta nepremičninski ali borzni. Tretji so prepričani, da bi za svojo prihodnost storili več, če bi namesto nekaj gramov zlata, za katerega bomo le skrbeli, da nam ga kdo ne ukrade, kupili nafto, riž ali pa morebiti nekaj krav. Okej, strinjam se, da to zadnje za večino nas, ki s kravami ne bi znali nič pametnega početi, ni najbolj modra odločitev. Morebiti pa gre upoštevati nasvet znanega ekonomista, ki je pred dnevi zapisal, da je najboljša investicija ta hip – naložba v poročni prstan, s katerim greste na matični urad. A tudi tu obstaja tveganje, da si s partnerjem nakopljete dodatne stroške in druge preglavice. Premožnih samskih žensk/moških pa je žal malo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.