Zmanjkuje jim prostora

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zapuščene živali. Pravilnik o zavetiščih je zastarel, novega bodo začeli izvajati letos ali v začetku leta 2014.
Oglej si celoten članek

Pravilnik, ki ureja pogoje za zavetišča za zapuščene živali, je zastarel, zato ga bodo spremenili, pravijo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Sprememb še niso začeli uvajati: “Ocenjujemo, da bomo ta predpis začeli izvajati v zadnjem četrtletju letos ali prvem četrtletju prihodnjega leta.”

Poseben problem mačke

Zaradi potrebe po novem pravilniku so lani opravili preglede v vseh zavetiščih in ugotovili, “da slovenska zavetišča zadovoljivo služijo svojemu namenu – skrbi za zapuščene živali”.

“Pogoste težave, ki jih ugotavljamo v zavetiščih, se nanašajo predvsem na prostorske stiske, ki pa v zadnjem času pestijo zavetišča bolj zaradi zapuščenih mačk kot psov,” pravijo na UVHVVR. Po njihovi oceni je vprašljiva tudi učinkovitost svetov zavetišč v nekaterih zavetiščih.

“Ob sprejemu živali v zavetišča tudi ni enotnega pristopa glede časa označitve živali in tega, katere živali se označujejo z mikročipi. Veliko je odvisno od dogovora z občinami, ki imajo javno službo skrbi za zapuščene živali organizirano različno,” dodajajo.

“V zadnjem času je posebna težava skrb za zapuščene mačke, čemur se bo moral novi pravilnik posvetiti bolje kot doslej,” ugotavljajo. Narava skrbi za prostoživeče mačke se namreč močno razlikuje od ravnanja z udomačenimi mačkami, ki so primerne za posvojitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.